Marelična marmelada z ingverjem
Print Friendly, PDF & Email

Marelična marmelada je ena najslajših marmelad. Marelice vsebujejo zelo malo vode, njihova struktura je kašasta in ravno zaradi tega je marelična marmelada tako edinstvena.  Pravzaprav si brez marelične marmelade sploh ne znam predstavljati slastnih krofov in palačink ali zajtrka, pa peciva. V klasičen recept bomo dodali ingver in limonin sok, kar bo marmeladi še bolj dvignilo okus in svežino.

Marelična marmelada z ingverjem – pripomočki:

 • nož
 • večji lonec
 • kuhalnica
 • žlica
 • palični mešalnik
 • kozarci za marmelado

Marelična marmelada z ingverjem – sestavine:

Za cca. 2 litra marmelade

 • 2 kg marelic
 • 1 kg želirnega sladkorja 2:1
 • sok pol limone
 • 2 vrečici vaniljevega sladkorja
 • 1 žlička ingverja v prahu

Marelična marmelada z ingverjem – postopek:

Če imamo možnost je najbolje, da uporabimo domače marelice. Če te možnosti nimamo, jih kupimo, vendar pri nakupu pazimo, da so dovolj zrele in kvalitetne. Marelice umijemo pod tekočo vodo in morebitne poškodovane in nagnite odstranimo. Marelice razkoščičimo in jih kar v lonec narežemo na manjše kose.

Čez narezane marelice posipamo želirni sladkor 2:1 in prilijemo sok limone. Če imamo bio limone, uporabimo še lupinico, naribano dodamo v marelice. Vse skupaj s kuhalnico premešamo, pokrijemo s pokrovko in čez noč damo na hladno. Ker marelice vsebujejo zelo malo vode, bodo sedaj v sladkorni marinadi spustile medeno tekočino in se precej omehčale, kar nam bo olajšalo kuhanje marmelade.

Če nimamo želirnega sladkorja, lahko uporabimo klasičen sladkor, kateremu primešamo želirno sredstvo za marmelade.

Naslednji dan pristavimo lonec na štedilnik. Dodamo še vaniljev sladkor in ingver v prahu. Če imamo svežo koreninico, jo lahko naribamo in nadomestimo z ingverjem v prahu. V bistvu je vseeno ali uporabite svež ingver ali ingver v prahu, ker imata oba enake kvalitete. Ingver in limona bosta marelični marmeladi dvignila čudovite okuse in svežino in bo zares prava poslastica za gurmane.

Med kuhanjem se bo na vrhu pričela nabirati pena, ki jo s pomočjo žlice odstranjujemo. Kuham približno 15 minut in vmes večkrat premešamo.

Če imamo raje džem s kosi sadja, kuhanje nadaljujemo še približno 10 minut in nato napolnimo kozarce ter jih takoj  tesno zapremo.

Če nam je ljubša gosta, kašasta marmelada, uporabimo palični mešalnik, s katerim vse kose sadje spasiramo v gosto, kašasto marmelado.

Kuhanje nadaljujemo, dokler se na vrhu ne začne delati zgubana plast. To se zgodi nekako po 10 minutah kuhanja. Ko se pojavi takšna plast, vemo da je marmelada kuhana.

Kozarce, ki smo jih sterilizirali, napolnimo skoraj do vrha, ker tako bo manj možnosti, da se morebiti začne nabirati plesen. Marmelado polnimo v kozarce še vročo. Kozarce tesno zapremo in jih postavimo na mirno mesto, kjer jih pustimo dan, dva. Nato jih pospravimo v prostor za ozimnico. Priporočljivo je, da izberemo manjše kozarce oz. takšne, da jih bomo po odprtju hitro porabili. Ko kozarec marmelade enkrat odpremo in če ga ne porabimo, ga hranimo v hladilniku.

Uživajmo v edinstvenih, čudovitih okusih marelične marmelade z ingverjem.

Marmelado sem dala v oceno mojim domačim degustatorjem, kar na žličko … besede so odveč. Fantastična!


Priporočam še recept za:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor