Kvašene kumare
Ko nam na vrtu kumarice za vlaganje prerastejo, jih poberemo in iz svežih naredimo odlične kvašene kumare. Kvašene kumare zaradi enodnevnega fermentiranja spremenijo okus in barvo, vendar ostanejo še vedno slastno hrustljave.
Kvašene kumare – pripomočki:
- steklen 3 l kozarec za vlaganje
- pokrov
- tehtnica
- lonec
Kvašene kumare – sestavine:
Za 3 l kozarec
- 1,2 kg malo večjih kumaric za vlaganje
- 2 žlici soli
- vejica socvetja koprca
- žlica začimb za vlaganje kumaric (gorčično seme, poper, lovorov list, semena koriandra)
- 1 do 2 čebuli šalotke
- 2 stroka česna
- 2 lista vinske trte
- 3 vitice vinske trte
- 350 ml alkoholnega kisa
- 1200 ml vode
Kvašene kumare – postopek:
Na vrtu poberemo večje kumare za vlaganje in jih pod tekočo vodo umijemo. Če nimamo vrta, jih kupimo na tržnici. Pozorni smo na to, da so sveže obrane. Pripravimo si tudi vse ostale sestavine.Oprane kumare zložimo v steklen kozarec in dodamo vse začimbe vključno s soljo. Če so kumarice večje in debele, jih prerežemo po dolgem in po čez, vendar ne do konca.
Na ognju zavremo mešanico alkoholnega kisa in vode. Razmerje določimo po tem, kako zelo kislo imamo radi. Pri nas pripravimo mešanico v razmerju cca. 1:4.
Z vrelo tekočino kisa in vode prelijemo kumarice v kozarcu. Kozarec pokrijemo s pokrovom ali še bolje z majhnim krožnikom, ker kozarec zaradi fermentacije ne sme biti tesno zaprt. Običajno kozarec s kumaricami postavimo na okensko polico, ker zaradi toplote sonca hitreje fermentirajo. Kumarice so užitne že po 12-ih urah. V tem času spremenijo barvo in tudi značilen okus po svežih kumaricah izgubijo. Ohranijo pa prijetno hrustljavost svežih kumaric.
Kvašene kumare obstanejo 3 do 4 dni , zato naenkrat pripravimo največ 1 kozarec in nato vsake par dni naredimo svežega. Odlično se podajo k narezkom ali kar na kosu kruha, ki smo ga premazali z mastjo ali pašteto. Kvašeno kumaro prerežemo po polovici, po vrhu jo posolimo in po želji potrosimo z rdečo papriko v prahu.