Domača lutenica
Print Friendly, PDF & Email

Namaz, solata, priloga, ozimnica? Katerikoli pridevnik domači lutenici pridamo, je v vsakem primeru to božansko dobra jed iz pečene paprike, paradižnika, česna ter vsaj rahlo pekočih papričic ali čilijev.
Danes bomo pripravili domačo lutenico, katera zahteva od nas sicer nekaj časa, a njena priprava je enostavna in če se držimo recepta, vedno uspe.

Domača lutenica

Pripomočki za domačo lutenico:

 • papir za peko
 • pečica
 • 5 kozarcev po 370 ml s pokrovčki

Sestavine za domačo lutenico:

Za približno 5 kozarcev po 370 ml:

 • 2 kg rdeče mesnate paprike
 • 1,3 kg mesnatega paradižnika
 • 3 do 5 rahlo pekočih čilijev
 • 4 stroke česna
 • 3 vejice peteršilja
 • sol
 • 2 dl olja (olivnega ali sončničnega)
 • 0,5 dl kisa (jabolčnega ali vinskega)

Postopek za domačo lutenico:

Najprej bomo popekli mesnato, rdečo papriko in čilije. Jaz delam na način, da papriko in čilije najprej operem, osušim in jim izdolbem semena (enako kot, če delamo polnjeno papriko).
Papriko in čilije naložimo na pekač obložen s papirjem za peko in ju v naprej ogreti ventilacijski pečici pečemo 12 do 15 minut na vsaki strani, na 200 °C.

Domača lutenica

Domača lutenica

Oboje ohladimo, papriko olupimo in narežemo na trakove debeline med 0,5 do 1 centimeter. Popečene čilije pa na drobno nasekljamo.

Domača lutenica

Medtem, ko se paprika peče, olupimo paradižnik. Paradižnik lahko lupimo na dva načina: prvi je ta, da izberemo res dobro zrele paradižnike, iz katerih brez problema potegnemo njegovo povrhnjico. Drugi način pa je ta, da paradižnik za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo, ga ohladimo in nato olupimo.

Domača lutenica

Olupljen paradižnik sedaj narežemo na kockice poljubne velikosti (jaz ga režem na približno 1 cm velikosti) ter damo te kockice popeči oz. pokuhati v ponev za približno pol ure. V tem času nikakor ne bodo povsem razpadle, bodo pa izločile vodo, katere del odlijemo stran, ostalo pa se bo pokuhalo.
Ko smo paradižnik pokuhali, mu dodamo čisto na drobno nasekljan česen, narezano papriko, čilije in solimo.

Domača lutenica

Dobro premešamo in sedaj dolijemo 1,5 dl olja ter kis. Na nizki temperaturi in med mešanjem kuhamo lutenico še približno 30 minut, da se vse sestavine in okusi med seboj povežejo.

Domača lutenica

Par minut pred koncem dodamo še na drobno nasekljan peteršilj ter domačo lutenico nadevamo v vroče kozarce, ki jih prej ali prekuhamo v vodi, ali dali za 15 minut v pečico na 110 °C.
Na vrh nalijemo 2 žlici kvaligetnega olja. Jaz najraje uporabljam hladno stiskano sončnično ali olivno olje, ter kozarce dobro zapremo s pokrovčki.

Domača lutenica

Tako pripravljeno domačo lutenico lahko hranimo v hladnejšem in temnem prostoru celo jesensko – zimsko sezono.
Postrežemo jo kot prilogo k raznim mesnim jedem ali narezkom vseh vrst. Lahko nam služi namesto solate v zimskih mesecih, brez problema pa jo uporabimo kar kot namaz na kos dobrega, domačega kruha.

Domača lutenica

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor