Domač slivov kompot
Ko pride sezona sliv in ne vemo, kam bi z njimi, iz njih naredimo marmelado, cmoke, likerje in vsekakor tudi domač slivov kompot. Seveda obstaja več različic, tokrat pa predstavljam osnovno, ki je zelo uporabna tudi za siceršnje konzerviranje sliv, če nimamo prostora v zamrzovalniku. Namreč slive iz kompota so primerne za pripravo slivovih cmokov skozi celo leto.
Domač slivov kompot – pripomočki:
- 5-litrski lonec
- 4 stekleni kozarci s pokrovom (kozarci od kumar ipd., ki imajo 720 ml)
- štedilnik
- električna pečica
- kuhalnica
- digitalna tehtnica
- košara
- odeja
- kuhinjska krpa
- kuhinjska deska
- manjši kuhinjski nož
Domač slivov kompot – sestavine:
- 1 liter vode za sirup in še nekje 3-4 litre vode za segrevanje kozarcev v loncu
- 0,5 kg sladkorja
- 2 kg zdravih in trdih sliv
Domač slivov kompot – postopek:
Najprej izberemo slive, ki so že zrele, vendar še vedno trde in zdrave, in jih operemo.
V loncu pripravimo sirup. V vodi raztopimo sladkor in sirup pustimo stati, da se ohladi.
Medtem slive razkoščiščimo (lahko s pomočjo noža ali z rokami, a jaz počnem to raje z nožem, saj je hitreje in se ob tem ne razpadejo).
Kozarce in pokrovčke operemo z vročo vodo. Postavimo jih v pečico na 100 stopinj Celzija in počakamo, da se posušijo. Nato počakamo, da se kozarci ohladijo. V hladne kozarce nalagamo slive. Potem jih zalijemo s sirupom, ki se je medtem že ohladil.
Kozarce s slivami tesno zapremo. Lonec, v katerem smo kuhali sirup, operemo in na dno postavimo kuhinjsko krpo. Nanjo zložimo vse štiri kozarce in v lonec nalijemo toliko vode, da bo segala do 3/4 kozarcev. Vodo segrevamo in kozarce “kuhamo” okoli 20 minut.
Še vroče kozarce nalagamo v košaro, obloženo z odejo. Toplo jih zavijemo in v njej pustimo hladiti kar cel dan oz. noč. Ko so kozarci popolnoma hladni, jih prestavimo v shrambo.
Tako dobimo na povsem preprost način domač slivov kompot, v katerem lahko uživamo še celo zimo. Pogoj za to je, da skuhamo zadostne količine, ki ne bodo šle že prej zimo. 🙂 Kot sem omenila že uvodoma, lahko slive iz kompota skozi celo leto pripravimo za odlične slivove cmoke, ki vedno uspejo.