Borovničeva marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Tokrat vam ponujam prav poseben recept za borovničevo marmelado, ki po svojem okusu, zaradi dodanih sestavin spominja na borovničev kremni desert.

Tako pripravljeno borovničevo marmelado lahko uporabimo kot odličen desert, če žlico marmelade ali dve dodamo jogurtu ali kisli smetani.
Če jo nekoliko segrejemo in polijemo po sladoledu, bomo dobili odličen preliv, prav tako bo v mlačnem stanju odlična za polivanje tortnega dna pri pripravi sladic.
Kot klasična borovničeva marmelada, brez segrevanja, je odličen namaz za kruh, palačinke ali polnjenje krofov. Poskusite ne bo vam žal.

Pripomočki za borovničevo marmelado

  • palični mešalnik
  • 5 – 6 steklenih kozarcev (800 g) za vlaganje s pokrovčki

Sestavine za borovničevo marmelado

Za cca. 5 x 800 ml kozarcev:

  • 2 kg svežih gozdnih borovnic
  • 4 vrečke vanijevega sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorga z burbonsko vaniljo ali arome vanilja burbon
  • 2 kg želirnega sladkorja
  • iztisnjen sok 4 limon
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 3 velike jušne žlice ruma

Kako pripravimo borovničevo marmelado

Vzamemo večjo posodo in vanjo stresemo 2 kg očiščenih svežih gozdnih borovnic.

Borovnicam dodamo vaniljev sladkor premešamo in postavimo na štedilnik ter na srednje močnem ognju začnemo s kuhanjem.

Borovnice med segrevanjem večkrat premešamo in jim dodamo 1 vrečko vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo ali vaniljevo aromo. Ponovno premešamo in dodamo želirni sladkor. Želirni sladkor dodajamo postopoma, da lahko med mešanjem dobro združimo sestavine.

Ko smo vmešali želirni sladkor, dodamo še eno malo čajno žličko cimeta.

Premešamo in počakamo nekaj minut. Sedaj dodamo 3 velike žlice ruma in ponovno premešamo.

Vlijemo še sveže stisnjen in odcejen limonin sok.

Sedaj vzamemo palični mešalnik in pri nižji hitrosti zmiksamo (pretlačimo) borovnice, vrnemo nazaj na štedilnik ter počakamo, da marmelada zavre.

Takoj, ko marmelada zavre, zmanjšamo ogenj in nenehno mešamo še 4 do 5 minut. Na malem keramičnem krožniku lahko preverimo ali je marmelada kuhana in sicer tako, da na krožnik nakapljamo nekaj kapljic marmelade, počakamo da se malo ohladi in preverimo njeno trdnost.

V kolikor smo uporabili želirni sladkor za pripravo borovničeve marmelade, bo marmelada po 4-5 minutah kuhanja, od časa ko zavre, že gotova.

Sedaj vzamemo dobro pomite in posušene steklene kozarce za vlaganje in jih napolnimo z borovničevo marmelado ter pokrijemo s pokrovčki.

Še vroče kozarce z marmelado ovijemo z brisačo in pustimo na sobni temperaturi, da se popolnoma ohladijo. Pripravljene kozarce, postavimo v shrambo ali klet. Po odprtju pa v hladilnik. Borovničeva marmelada je pripravljena, uživajte v njenem okusu, tako v poletnem, kot tudi v zimskem času.

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor