Bezgova marmelada (žele)
Print Friendly, PDF & Email

Bezgova marmelada (oziroma žele) je aromatična in zelo dobra. Oboževali jo bodo vsi ljubitelji bezga. Marmelada se lahko namaže na kruh, lahko jo dodamo v različna peciva ali v omake. Sezona bezga se je že dobro začela in izkoristimo čudovite cvetove za pripravo slastnih jedi.

Bezgova marmelada

Bezgova marmelada – pripomočki:

  • večja skleda
  • lonec za kuhanje
  • gaza
  • škarje
  • lopatica za mešanje
  • merilna posoda
  • okoli 4 manjših kozarčkov za vlaganje

Bezgova marmelada – sestavine:

Za približno 4 kozarčke

  • 25 bezgovih cvetov
  • 750 ml bistrega jabolčnega soka (najbolje s 100% sadnim deležem)
  • 500 g želirnega sladkorja 2:1
  • sok 2 limon

Bezgova marmelada -priprava:

Naberemo le popolnoma razcvetele cvete, ti imajo največ arome.

Pomembno
Bezeg je potrebno nabirati v suhem in sončnem vremenu (vsaj 1 dan mora biti popolnoma sončen, brez dežja). Nikoli po dežju, ko je rastlina polna dežnih kapelj, ker lahko to spremeni konsistenco in okus marmelade.

Bezgova marmelada 1

Cvetov ne umivamo z vodo, temveč jih le blago otresemo in tako odstranimo majhne žuželke ali pajke. Cvetove odrežemo in jih damo v večjo skledo.

Bezgova marmelada 2

Cvetove prelijemo z jabolčnim sokom in vse skupaj postavimo v hladilnik za 24 ur.

Bezgova marmelada 3

Cedilo obložimo z gazo. Nanjo zlijemo bezgovo mešanico. Gazo in cvetove ožamemo.

Bezgova marmelada 4

Soku primešamo limonin sok in želirni sladkor. Pustimo stati približno 2 uri. Vmes večkrat premešajmo.

Bezgova marmelada 5

Sok zavremo in ga pustimo vreti za približno 5 minut. Žele prelijemo v sterilizirane kozarčke in jih zapremo. Kozarce za minuto ali dve postavimo na glavo.

Bezgova marmelada 6

Kozarčke zavijemo v brisačo in jih pustimo, da se postopoma popolnoma ohladijo. Pustimo jih stati približno 2 do 3 dni, da se marmelada v redu strdi.

Bezgova marmelada 7

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 36 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor