Bezgova marmelada (žele)
Bezgova marmelada (oziroma žele) je aromatična in zelo dobra. Oboževali jo bodo vsi ljubitelji bezga. Marmelada se lahko namaže na kruh, lahko jo dodamo v različna peciva ali v omake. Sezona bezga se je že dobro začela in izkoristimo čudovite cvetove za pripravo slastnih jedi.
Bezgova marmelada – pripomočki:
- večja skleda
- lonec za kuhanje
- gaza
- škarje
- lopatica za mešanje
- merilna posoda
- okoli 4 manjših kozarčkov za vlaganje
Bezgova marmelada – sestavine:
Za približno 4 kozarčke
- 25 bezgovih cvetov
- 750 ml bistrega jabolčnega soka (najbolje s 100% sadnim deležem)
- 500 g želirnega sladkorja 2:1
- sok 2 limon
Bezgova marmelada -priprava:
Naberemo le popolnoma razcvetele cvete, ti imajo največ arome.
Cvetov ne umivamo z vodo, temveč jih le blago otresemo in tako odstranimo majhne žuželke ali pajke. Cvetove odrežemo in jih damo v večjo skledo.
Cvetove prelijemo z jabolčnim sokom in vse skupaj postavimo v hladilnik za 24 ur.
Cedilo obložimo z gazo. Nanjo zlijemo bezgovo mešanico. Gazo in cvetove ožamemo.
Soku primešamo limonin sok in želirni sladkor. Pustimo stati približno 2 uri. Vmes večkrat premešajmo.
Sok zavremo in ga pustimo vreti za približno 5 minut. Žele prelijemo v sterilizirane kozarčke in jih zapremo. Kozarce za minuto ali dve postavimo na glavo.
Kozarčke zavijemo v brisačo in jih pustimo, da se postopoma popolnoma ohladijo. Pustimo jih stati približno 2 do 3 dni, da se marmelada v redu strdi.
Naj vam tekne!