Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči
Print Friendly, PDF & Email

Gotovo si želite, da bi bili vaši piškoti nekaj zares posebnega. Vendar se vsi strinjamo, da okus ni vse. Ker je prvi vtis tisti, ki bo odločil, ali nam bo hrana zares všeč ali ne, je tudi izgled zelo pomemben. Vendar kako narediti piškote, ki bodo okusni in tudi zares lepi? Problem je, da pogosto ni prave ideje kako in kaj v bistvu narediti, da bo pecivo izgledalo, kot bi si želeli. No, tu je rešitev za vas: kaj in kako narediti, da bo vaše drobno pecivo pregrešno dobro in tudi prava paša za oči. Kar na delo!

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Kako se lotiti:

Potrebujemo predvsem 2 stvari:

  1. dober, preverjen recept za piškote in
  2. vizijo, kako naj bi končni izdelek izgledal.

Ostalo so detajli. Torej: predvidevam, da imate gotovo dobre, preverjene recepte za piškote, po katerih lahko pripravite okusne piškote? Če ne, imam za vas nekaj predlogov:

Mandljevi medvedki:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 150 g mletih mandljev
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 2 jušni žlici vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička arome grenkega mandlja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • približno 60 celih olupljenih mandljev ( okoli 100 g )

Limonine rožice:

  • 350 g gladke bele moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 limonin sladkor ( ali 20 g doma pripravljenega)
  • naribana lupinica 1 limone
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Čokoladno/kavne smrekice:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 30 g kakava v prahu
  • 20 g instant kave (lahko “prave” ali brezkofeinske)
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 30 g vanilijevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička pecilnega praška

Pripomočki (enaki za vse recepte):

  • kuhinjska tehtnica
  • nož, pezalna deska
  • skleda
  • prozorna kuhinjska folija
  • vilice
  • valjar in podlaga za valjanje testa
  • modelčki za piškote velikosti približno 5 cm
  • veliki plitki pekači
  • peki papir

Priprava (enaka za vse recepte):

Maslo najprej narežemo na drobne koščke in ga toliko ogrejemo, da se prične topiti (pozor: maslo ne sme biti povsem raztopljeno in tekoče, le zmehčano mora biti, da ga bomo lažje vgnetli v testo! ).

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Vse sestavine stresemo v skledo in jih najprej nekoliko premešamo z vilicami, da se nekoliko povežejo med sabo, nato pa jih s čistimi rokami dobro pregnetemo. Dobiti moramo gladko testo, ki se ne sme preveč lepiti. Nekoliko se bo, ker smo malso z gnetenjem ravno raztopili, ne sme pa biti pocasto.

Pripravljeno testo položimo na pravokotnik prozorne kuhinjske folije, ga zavijemo in postavimo v hladilnik za približno 1 uro, da se “odleži”. Testo lahko pripravimo že dan prej, tako si bomo prihranili čas pri pripravi in peki.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za očiNaj bo tudi vaše drobno pecivo paša za očiNaj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Če pripravljamo mandljeve medvedke, medtem ko testo počiva, pripravimo mandlje. Mandlje olupimo tako, da jih prelijemo v vrelo vodo in jih v njej pustimo nekaj minut, nato jih splaknemo z mrzlo vodo. Opazili bomo, da je olupek odstopil. Zdaj jih, enega za drugim, podrgnemo med prsti, da odstranimo olupek. Olupljene mandlje položimo na kuhinjsko krpo, papirnato brisačo ali katero drugo podobno vpojno stvar, da se osušijo. Osušene mandlje v ogreti pečici nekaj minut pražimo. Ko postanejo zlato-rjavi, so pripravljeni. Dogajanje v pečici moramo budno spremljati, saj se mandlji hitro zažgejo, s takimi pa si ne bomo mogli prav veliko pomagati.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Odležano testo vzamemo iz hladilnika. Postalo bo čvrsto, zato ga moramo pred uporabo dobro pregnesti. Če je še vedno, kljub hlajenju, lepljivo in pocasto, vanj vmesimo še nekaj moke. Z moko ne smemo pretiravati. Najbolje je, da na podlago za valjanje posipamo približno 1 jušno žlico moke, jo vgnetemo v testo in po potrebi postopek ponovimo. Testo mora bit pred valjanjem gladko, bleščeče in neprijemajoče.

Podlago za valjanje pomokamo, prav tako tudi valjar. Testo na podlagi za valjanje razvaljamo na 1 – 2 mm debeline in iz njega izrežemo medvedke, rožice ali smrekice, jih previdno preložimo na pekače, ki smo jih obložili s peki papirjem. Med piškoti pustimo nekaj milimetrov prostora. Pretiravanje ni potrebno, saj ne vzhajajo veliko, tako da, se ne bodo zlepili med seboj.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Če pripravljamo mandljeve medvedke, na sredino vsakega medvedka, med rokici položimo po en mandelj. rokici nato privihamo tako, da bosta mandelj “objemali”. Po potrebi mednju dodamo še malo testa (medvedki na spodnji sliki spodaj levo).

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Pladnje s piškoti postavimo v ogreto pečico (180 °C) in jih pečemo približno 8 minut. Predvsem pri kavno čokoladnih piškotih se bomo morali zanesti na uro in lasten nos, saj po izgledu ne bomo vedeli kdaj bodo pečeni. Moje pravilo je: ko prijetno zadišijo, jih v pečici pustim še 2 minuti. Takrat so pečeni. Te metode se poslužujem pri peki vseh vrst piškotov, čas pečenja jemljem zgolj informativno.

Pečene piškote vzamemo iz pečice in pustimo nekaj časa ohlajati na pladnju. Sveže pečeni so še zelo mehki, zato jih prestavimo, ko bodo povsem ohlajeni. Takrat jih preložimo v posodo, ki jo lahko dobro zapremo (posode tupperware, lock & lock, ali podobne).

Z okraševanjem se lotimo, ko so piškoti povsem ohlajeni. Tako se bomo izognili nejevolji ob okraševanju še vročih piškotov. Visoka temperatura (tudi pri mlačnih piškotih), namreč, pogosto raztopi in uniči prelive in okraske, ki jih bomo uporabili za krašenje.

Okraševanje:

Pri okraševanju moramo najprej pomisliti za kakšen dogodek v bistvu pripravljamo pecivo. Je to poroka, božično/novoletni prazniki, krst, rojstni dan ali preprosto dan, kot kateri koli drugi. Od tega je, seveda, odvisen izbor in način okrasja, oblika in velikost piškotov, … V receptih sem sicer navedla “priporočene” oblike in velikosti modelčkov, seveda pa lahko uporabite poljubne oblike in velikosti. Za lažjo odločitev in “orientacijo” sem pripravila nekaj “pravil” pri pripravi drobnega peciva. Meni so v veliko pomoč, ko se lotevam novega projekta.

  1. Za večje priložnosti (poroke, krsti, rojstni dnevi,…) ni dobro, če so piškoti (pre)veliki. Biti morajo taki, da jih lahko enostavno primemo iz pladnja in v enem grižljaju pojemo. Na ta način se ne bomo popackali z drobtinicami in glazuro, pa še lažje bo poskusiti več različnih okusov.
  2. Če pripravljamo piškote za čajanko ali darila, velikost v principu ni zelo pomembna, tako da si lahko tu privoščimo nekoliko večje piškote na katere lahko napišemo voščilo, lepo misel ali pa samo ime. Piškote lahko na ta način uporabimo tudi za označevanje sedežnega reda: piškot z imenom enostavno položimo na mesto določene osebe. Tako bo sedežni red zabavnejši od običajnih kartončkov.
  3. Ne glede na priložnost gotovo ne boste zgrešili, če boste piškote okrasili s čokoladno čipko. To je brezčasna dekoracija, ki bo izgledala elegantno in okusno, če jo boste postregli na poročni gostiji, rojstnem dnevu ali pa, kar tako razveselili domače na deževno nedeljsko popoldan.
  4. Ne glede na izbrano temo, lahko vedno uporabimo dodatne okraske, kot so sladkorne perlice, rožice, zvezdice, pisan sladkorni posip, užitne bleščice, … Vendar je prav, da si zapomnimo, da pri okraševanju (večinoma) velja pravilo: manj je več. Nihče si namreč ne želi kičastih piškotov, kjer se zaradi obilice okraskov pravo bistvo nekako izgubi.

Pripravila sem več načinov okrasitev, tako vam lahko ponudim kar nekaj idej za čudovit končni izdelek.

Pripomočki:

  • skodelice (najbolje plastične, steklene ali keramične, take bomo lahko dali tudi v mikrovalovno pečico)
  • žlice
  • pinceta za gostinjstvo
  • pekači obloženi s peki papirejem
  • čist čopič, ki ga uporabljamo v kuhinji
  • dresirna vrečka in zelo droben okrogel nastavek

Sestavine:

  • črna čokolada
  • bela čokolada
  • sladka smetana
  • barve za čokolado (po želji)
  • sladkorni okraski
  • prozorna metina esenca (po želji)

Priprava:

Količine čokolade in sladke smetane nisem navedla, ker je zelo odvisna od tega, ali smo pripravili vse navedene recepte, samo enega, mogoče dva recepta, ali smo uporabili čisto drugi/druge recepte po katerih bo končna količina piškotov čisto drugačna… Odvisno je tudi ali smo naredili le svetovane oblike in velikosti ali smo naredili po svoje. Odvisno je tudi od načina okraševanja; bomo piškot v celoti prekrili s čokolado, narisali čipko ali ga s čokolado le poškropili. Vodilo pri pripravi čokoladne obloge je 2:1, se pravi bomo za 2 dela čokolade uporabili 1 del sladke smetane, oziroma za 100 g čokolade bomo potrebovali 50 g sladke smetane, itn.

Belo in črno čokolado najprej ločeno sesekljamo in damo v skodelice. Sladko smetano zavremo in jo takoj prelijemo prek čokolade ter zmes dobro premešamo. Če v njej opazimo še kakšno grudico, posodico za nekaj sekund postavimo v mikrovalovno pečico, oziroma nad vodno kopel. Dobiti moramo gladko precej tekočo zmes. Za nekaj časa jo pustimo “počivati”, nato jo naložimo v dresirne vrečke z drobnini okroglimi nastavki. Nastavki niso obvezni, so pa zelo uporaben pripomoček, če bi si želeli narisati čipko ali pisati po piškotih. Če nastavkov nimamo, lahko dresirni vrečki enostavno odrežemo špico. Luknjica mora biti zares majhna. Tudi tako bomo lahko dovolj natančno brizgali lepe okraske, bo pa taka črta debelejša, kot bi bila, če bi uporabili nastavek.

H kavno-čokoladnim piškotom se poda metin ganache z belo čokolado. Pripravimo ga tako, da beli čokoladni mešanici dodamo nekaj kapljic metine esence, da dobimo prijetno svež metin okus.

Bel čokoladni ganache po želji pobarvamo z barvo za čokolado, in sicer tako, da jo po kapljicah dodajamo že gotovi gladki čokoladni zmesi. Vsakič dobro premešamo, da je barva enakomerna.

Dobro ohlajene piškote postavimo na s peki papirjem obložene pladnje in se lotimo okraševanja.

Medvedki:

Medvedkom nabrizgamo pikice za oči in noske, narišemo ušeska in šapice na nogicah. Skratka, otročje lahko, rezultat pa je čudovit.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Smrekice:

Tu se lahko zelo pozabavamo, ali pa naredimo po liniji minimalnega možnega odpora… Lahko jih samo “prebarvamo” s čokolado, z njo poškropimo, lahko pa si vzamemo nekaj več časa in narišemo čipko, ali pa vberemo katero koli vmesno pot. Možnosti je neskončno. Jaz sem naredila od vsakega nekaj.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za očiČe bomo piškote v celoti pobarvali s čokolado (desno in levo spodaj), se tega najenostavneje lotimo tako, da najprej narišemo obrobo in dobljeni prostor nato napolnemo. Če želimo piškot dodatno okrasiti z okraski, jih dodamo preden se čokoladna glazura strdi, če pa želimo nanje še kaj dorisati (piškot skrajno levo spodaj – bela glazura z modrimi bleščicami in srebrnimi perlicami), moramo najprej počakati, da se osnova strdi. Užitne bleščice dodajamo s čopičem na še svežo čokolado.

Rožice:

Za prvo različico teh piškotkov (spodnja slika levo) bomo potrebovali dresirne vrečke z nastavki za brizganje in vsaj dve barvi čokolade, po želji lahko tudi več. Čokolado naložimo v dresirne vrečke, v katere smo vstavili nastavke za brizganje (če jih nimamo lahko samo vrečkam odrežemo konice in naredimo zelo drobne luknjice), preizkusimo debelino črte in gostoto čokolade, nato pa začnemo okraševati. Najprej nabrizgamo obrobo, nato jih “pobarvamo”. Nazadnje nabrizgamo piko v sredini. Vsakega od korakov lahko opravimo z drugo barvo, lahko pa sta obroba in polnilo enake barve, center pa izstopajoče drugačen (recimo bela in rumena, bela in rožnata, … ).

Za drugo različico bomo prav tako potrebovali dresirno vrečko in okrogle nastavke za brizganje, le da bomo tokrat okraševali nekoliko drugače (spodnja slika desno). dela se lotimo tako, da najprej nabrizgamo zunanji rob rožice in sicer tako, da naredimo drobno pikico čokolade in jo “razmažemo” proti sredini. postopek ponavljamo dokler ni zunanja vrsta povsem zapolnjena, nato se na enak način lotimo naslednje proti sredini, nato naslednje in tako dalje, dokler ne zapolnimo celega piškota. Rezultat spominja na gerbero. Potrebovali bomo nekaj prakse, da ujamemo “ritem” brizganja in si bodo pike kar se da podobne. Tako bo rezultat najlepši.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

“Voščilnice”:

To so nekoliko večji piškoti, ki morajo biti dovolj veliki, da lahko nanje nekaj napišemo. Lahko so v velikosti pravih voščilnic ( A6 format), jaz pa naredim manjše. Moji merijo približno 5 x 5 cm, okrogli imajo približno takšen premer, naredim pa tudi srčke približno take velikosti, tako so dovolj veliki, da nanje napišem eno besedo ter jih poleg tega minimalistično okrasim (s samo enim ali največ nekaj malimi okraski).

Okraševanja voščilnic se lotimo tako: najprej na piškot narišemo obrobo. Dobljeno površino nato pobarvamo z enako barvo čokolade. Počakamo, da se čokolada povsem posuši, nato vzamemo kontrastno barvo in z njo “napišemo” željeno besedo. Lahko je želja, recimo “mir”, “ljubezen”, “sreča”, lahko pa napišemo imena oseb, ki jim bomo piškot/e podarili. Nazadnje vzamemo biserčke ali katere druge majhne okraske in jih po želji razporedimo okoli besede.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za očiV to kategorijo sem uvrstila tudi piškote okrašene z “visečimi vrvmi z novoletnimi okraski” (na sliki desno zgoraj in v sredini spodaj). Okraševanje je zelo podobno: piškot najprej v celoti pobarvamo, počakamo, da se čokolada strdi. Nato s kontrastno barvo narišemo črte in jih okrasimo z drobnimi okrsnimi sladkorčki.

Čipke:

Te je najtežje narediti, vendar če se nekoliko potrudimo, bodo piškoti zares fantastični.

Oblike piškotov, ki jih bomo uporabili so povsem nepomembni, oziroma poljubni. Prav vsako obliko piškota lahko okrasimo s čipko, pa če je to smrečica, krogec ali katerakoli druga oblika.

Potrebujemo dresirne vrečke z nastavki za brizganje in ganache. Ni pomembno ali sta barva piškota in čokolade enaki, kontrastni, podobni…poskusite vse kombinacije, pa boste videli katera vam je najbolj všeč. Za ideje je dobro poiskati na slikah, pravih čipkah,…in to idejo poskušamo prenesti na piškot.

Naj bo tudi vaše drobno pecivo paša za oči

Kot vedno se moramo zavedati, da prvi poskus ne bo nikoli popoln. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Kakorkoli se bo okraševanje izšlo, piškoti bodo nekaj posebnega že samo zato, ker smo si zanje vzeli čas, s tem pa tistim, ki jim je pecivo namenjeno, sporočamo, da nam je zanje mar in nam ni težko si zanje vzeti čas. Pa tudi sami boste na svoj izdelek ponosni veliko bolj, kot če bi postregli samo običajno “prazno pecivo”.

Pri okraševanju si vedno dajte duška, zabavajte se, ustvarjajte in rezultati bodo temu primerni: čudoviti in nekaj posebnega.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor