Način shranjevanja zimskega česna
Print Friendly, PDF & Email

Česen je vsestranska začimba, primerna za različne jedi, s svojim ostrim okusom prispeva in doda tisto aromo, ki naredi jed še bolj okusno. Ima veliko zdravilnih učinkov. Je dober za srce, znižuje holesterol in še bi lahko naštevali. Poznamo dve vrsti: spomladanski in zimski česen. V spomladanskih dneh začne zimski česen rasti, zato ga je potrebno čim hitreje porabiti. Eden od načinov shranjevanja pa je ta, da ga preprosto sesekljamo v multipraktiku, naložimo v čiste kozarce ter zalijemo z olivnim oljem. Uporabimo lahko poljubno količino česna ter ga shranimo v manjših kozarčkih.

Način shranjevanja zimskega česna

Pripomočki za shranjevanje zimskega česna:

  • nožek
  • plastična posoda
  • multipraktik
  • jedilna žlica
  • kozarci za vlaganje
  • kuhalnica
  • pokrovčki

Sestavine za shranjevanje zimskega česna:

  • zimski česen (poljubna količina)
  • olivno olje (količina olja je odvisna od količine sesekljanega česna – vsaj pol litra)

Postopek za shranjevanje zimskega česna:

Zimski česen z malim nožkom dobro očistimo, olupimo. Lahko uporabimo poljubno količino česna, lahko tudi vso zalogo, ki jo imamo.

Način shranjevanja zimskega česna 1

Česen naložimo v multipraktik in ga sesekljamo. Najbolje, da dodajamo v multipraktik manjše količine česna, da bo res dobro zmlet.

Način shranjevanja zimskega česna 2

Z jedilno žlico ga vlagamo v čiste kozarce za vlaganje, ki so lahko manjši ali večji, odvisno, kakšne imamo na razpolago. Boljše pa je, da vzamemo malo manjše kozarčke in ne litrske. Kozarca ne napolnimo do vrha, ampak malo manj, za kakšne 3, 4 prste pod vrhom. Nadevan česen poravnamo z jedilno žlico. S kuhalnico v sredino sesekljanega česna naredimo luknjo.

Način shranjevanja zimskega česna 4

Vanjo vlijemo olivno olje. Česen mora biti v celoti prekrit z olivnim oljem. To deluje kot konzervans.

Način shranjevanja zimskega česna 5

Kozarce s česnom dobro zapremo ter jih postavimo v hladilnik. Kadar ga bomo potrebovali, ga bomo preprosto z žlico odvzeli in dodali jedem, potem pa zopet pospravili na hladno v hladilnik. Tako pripravljen bo počakal več mesecev.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor