Koriander – uporaba in vzgoja
Print Friendly, PDF & Email

Koriander je enoletna rastlina izrazito značilnega vonja. V tujini je poznan kot coriander ali cilantro. Ker mladi listi po videzu in velikosti, pa tudi uporabi spominjajo na peteršilj, ga nekateri imenujejo mehiški ali celo kitajski peteršilj. Njegova uporaba je znana že 5000 let pred našim štetjem.

Koriander - uporaba in vzgoja1

Koriander se izredno veliko uporablja v kulinariki Južne Amerike in Azije, veliko ga bomo našli v receptih indijskih, kitajskih, mehiških jedi in jedi srednjega vzhoda. V naših krajih se večinoma kot začimbo uporabljajo semena. Listi so značilnega vonja, na katerega se morajo nekateri ljudje privaditi. Tako listi, kot semena pa zaradi značilnega okusa močno popestrijo jedi. Uporabna je celotna rastlina, predvsem pa se uporabljajo sveži listi in posušena semena, ki pa se med seboj po vonju in okusu zelo razlikujeta. Ker ga je tudi pri nas izredno lahko vzgojiti na vrtu, koriander zlahka vključimo v našo prehrano.

Značilnosti in uporaba

Listi

Kljub zunanji rahli podobnosti s peteršiljem, bomo koriandrove liste enostavno spoznali po njihovi aromi, zaradi olj, ki jih vsebujejo. Prav vonj je za marsikoga odbijajoč, saj spominja na vonj po stenicah.

Listi se uporabljajo sveži in se jedi dodajo tik pred serviranjem, saj hitro ovenijo in izgubijo svojo aromo. Prav tako se ta izgubi ob zmrzovanju ali sušenju listov. Koriandrovi listi se posebej podajo k avokadu, zato ne manjkajo v mehiški guacamole. Prav tako jih ob koncu potresemo na večino indijskih curryev in na veliko toplih ali hladnih jedi srednje in južne Azije ter jih dodamo v mehiške tortilje.
Koriander - uporaba in vzgoja3

Semena

Posušena koriandrova semena so dokaj obstojna in jih zlahka shranjujemo. Vonj in okus je topel in sladek, skoraj božični, s priokusom po olupku citusov in žajblja.
Semena se dodaja v peciva in piškote, zeliščne likerje, juhe, omake in v večino curryev. Uporablja se jih tudi pri vlaganju v kisu, še posebej se podajo k rdeči pesi.

Pri dodajanju k jedem se semena za sprostitev arome tik pred uporabo strejo ali zmeljejo. Zmleta koriandrova semena se nahajajo tudi v mnogih začimbnih mešanicah, kot so masale ali curryeve začimbne mešanice ter v mešanici začimb za falafel.

Okus semen se lepo poda zlasti v medenjake in se dopolnjuje s cimetom, klinčki in kardamomom.

Koriander - uporaba in vzgoja7

Vzgoja

Koriander raste dokaj bujno in je nezahteven za vzgojo. Semena lahko dobimo v semenarnah, vzklila pa bodo tudi cela semena, ki jih kupimo kot začimbo. V prihodnje lahko za setev uporabljamo lastna semena.
Zraste približno 50 – 70 cm v višino. Cvetovi so beli ali celo rožnati. Cveti v kobulicah z več majhnimi cvetovi, ki so zelo privlačni za mnoge žuželke. Rade jih obiskujejo tudi različne čebele in čmrlji. Cvetovi se razvijejo v semena. Ko zelena semena postajajo rjava, jih porežemo in posušimo. Takšne brez težav shranimo.

Koriander - uporaba in vzgoja4

Koriander sejemo v časovnih presledkih, saj so za uporabo listov primerne mlade rastline. Ko rastlina zraste, razvije liste drugačne oblike in kmalu začne cveteti. Za daljše obdobje zaloge svežih listov je zato priporočljivo sejanje na 14 dni. Seme lahko kali precej dolgo. Za pospešitev kaljenja, semena lahko pred sajenjem namočimo v vodo.

Ker koriander razvije precej semen, se tako kljub pobiranju semen zlahka tudi sam zaseje. Spomladi lahko na vrtu ali njivi, kjer je bil prejšnje leto koriander, opazimo mlade rastline, ki kmalu pokukajo iz vlažne zemlje. Kljub temu si je semena priporočljivo shraniti, ne le za začimbo pri kuhanju, ampak tudi za setev, zlasti, če želimo imeti liste na razpolago daljše obdobje.
Nekateri koriandru pripisujejo tudi zdravilne lastnosti, kot je spodbujanje prebave, za zdravljenje pa so ga uporabljali tudi v antični Grčiji. Koriander lahko sami brez težav vzgajamo in ga celo dolga leta sejemo iz lastnih semen. Cvetovi so všeč mnogim koristnim žuželkam, na ta način pa poleg listov pridobimo še semena. Ker so oboji deli rastline uporabni na mnogo različnih načinov, je skrajni čas, da ga, če ga še ne, pričnete uporabljati ali celo za lastne potrebe pridelovati tudi vi.

Koriander - uporaba in vzgoja5

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor