Karamela z mandlji – posip
Print Friendly, PDF & Email

Karamela z mandlji je idealna za različne posipe za sladice ali sladoled. Z njo lahko obogatite navadne biskvite in jim daste bolj bogat okus. Je hitro narejena in zelo okusna. Namesto mandljev lahko uporabite tudi katerekoli druge poljubne oreščke.

Karamela z mandlji

Karamela z mandlji – pripomočki:

  • ponev s teflonsko ali keramično prevleko proti prijemanju
  • lopatka za mešanje
  • močnejši blender
  • peki papir

Karamela z mandlji – sestavine:

  • 100 g sladkorja
  • 100 g celih mandljev

Karamela z mandlji – priprava:

V ponev stresemo sladkor in na vrh dodamo mandlje. Pustimo, da se začne sladkor počasi topiti na srednjem ognju. Slišali boste poke, to pomeni, da se mandlji pražijo.

Karamela z mandlji 1

Ko se začne sladkor topiti, zmešajte. Sladkor mora karamelizirati in potemneti, vendar pazite, da se ne zasmodi, ker potem bi dobil grenek okus.

Karamela z mandlji 2

Ko je sladkor popolnoma stopljen in potemni, je karamela pripravljena. Vlite jo na peki papir in pustite, da se popolnoma ohladi in strdi.

Karamela z mandlji 3

Ko je ohlajena jo damo v blender in jo na hitro zmiksamo. Naj bo vmes še kakšen večji košček.

Karamela z mandlji 4

Pridobljen karamelni posip z mandlji lahko shranimo v zaprto posodo, v kateri lahko počaka tudi do par tednov.

Namig
Lahko tudi damo kakšen mandelj v karameli na stran in pustimo, da se posebej ohladi. Karameliziran mandelj lahko tako uporabimo za okras na torti ali poljubni sladici.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor