Karamela z mandlji – posip
Karamela z mandlji je idealna za različne posipe za sladice ali sladoled. Z njo lahko obogatite navadne biskvite in jim daste bolj bogat okus. Je hitro narejena in zelo okusna. Namesto mandljev lahko uporabite tudi katerekoli druge poljubne oreščke.
Karamela z mandlji – pripomočki:
- ponev s teflonsko ali keramično prevleko proti prijemanju
- lopatka za mešanje
- močnejši blender
- peki papir
Karamela z mandlji – sestavine:
- 100 g sladkorja
- 100 g celih mandljev
Karamela z mandlji – priprava:
V ponev stresemo sladkor in na vrh dodamo mandlje. Pustimo, da se začne sladkor počasi topiti na srednjem ognju. Slišali boste poke, to pomeni, da se mandlji pražijo.
Ko se začne sladkor topiti, zmešajte. Sladkor mora karamelizirati in potemneti, vendar pazite, da se ne zasmodi, ker potem bi dobil grenek okus.
Ko je sladkor popolnoma stopljen in potemni, je karamela pripravljena. Vlite jo na peki papir in pustite, da se popolnoma ohladi in strdi.
Ko je ohlajena jo damo v blender in jo na hitro zmiksamo. Naj bo vmes še kakšen večji košček.
Pridobljen karamelni posip z mandlji lahko shranimo v zaprto posodo, v kateri lahko počaka tudi do par tednov.
Naj vam tekne!