Jajčni žličniki kot zakuha
Print Friendly, PDF & Email

V juho lahko zakuhamo marsikateri dodatek in jajčni žličniki so ena izmed možnosti. Predvsem v preteklosti so dobro poznali ta način zakuhe. Sama izdelava jajčnih žličnikov je hitra in preprosta. Od sestavin pa potrebujemo le jajca, ščep soli in moko.

Priprava jajčnih žličnikov za zakuho

Jajčni žličniki – pripomočki:

  • manjša plastična skleda
  • jedilne vilice

Jajčni žličniki – sestavine

Kot zakuha v juhi za 5 oseb:

  • 3  srednje velika jajca
  • 300-350 g gladke moke (količina je odvisna od velikosti jajc)
  • ščep soli

Priprava jajčnih žličnikov

V manjšo plastično posodo ubijemo jajca, jim dodamo ščep soli ter vse skupaj razžvrkljamo.

Priprava jajčnih žličnikov za zakuho 2

Nato dodamo še moko. Jajca in moko z vilicami dobro premešamo, da dobimo gosto maso, kajti le tako bomo lahko oblikovali žličnike. Masa mora biti malo bolj kompaktna. Če se nam zdi, da je masa preredka, dodamo še malo več moke. Maso lahko takoj uporabimo za zakuho in ni potrebno, da ”počiva” preden zakuhamo jajčne žličnike.

Priprava jajčnih žličnikov za zakuho 3

Ko juha (npr. goveja juha), v katero želimo zakuhati žličnike, zavre, z vilicami odvzemamo manjšo količino mase in jo polagamo vanjo. Da maso za žličnike lažje zajemamo, vilice vedno, preden zajamemo novo maso, potopimo v juho.

Priprava jajčnih žličnikov za zakuho 4

Kuhamo jih še 5 do 10 minut, nato pa postrežemo. Žličniki se med kuho napnejo in povečajo.

Priprava jajčnih žličnikov za zakuho 5

Dober tek želim.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor