Domača goveja juha
Print Friendly, PDF & Email

Dobra domača juha spremlja večino naših nedeljskih in prazničnih kosil. Skuha jo lahko vsak, ki v kuho vloži spoštovanje do domače goveje juhe in predvsem veliko potrpežljivosti s počasnim kuhanjem. Je zelo okrepčilna in primerna v vseh letnih časih.

domaca-goveja-juha-6

Domača goveja juha – pripomočki:

  • večji lonec za kuhanje
  • žlica
  • cedilo

Domača goveja juha – sestavine:

  • kos govedine za juho
  • 2 korenčka
  • kos čebula (sveža in nekaj rezin popečenih na električni plošči)
  • 1 korenina peteršilja
  • kos korenine zelene
  • 1 cvetek cvetače
  • kos svetlega stebla pora
  • vejica luštreka
  • kos sveže paprike
  • 2, 3 češnjevi paradižniki
  • zrna celega popra
  • sol
  • žlička suhe domače vegete
  • manjši strok česna (ni obvezno)

Domača goveja juha – postopek kuhanja:

Za govejo juho izberemo primeren kos govedine, kot so hrbet s kostjo, bočnik s kostjo, rebra. Če imamo samo meso, kupimo zraven kost. Meso pod tekočo vodo dobro operemo in ga položimo v lonec. Dodamo vso zelenjavo in dolijemo vodo. Dolijemo mrzlo vodo, ker tako bo juha boljša. Če bomo na meso nalili vročo vodo, bo boljše meso, ker bo ohranilo več sokov, vendar juha ne bo imela lepega okusa, pa še motna bo. V lonec dodamo tudi vso zelenjavo, vendar pazimo, da bo zelenjave ravno prav, kar pomeni ne premalo in ne preveč. Za bolj sladek okus juhe, dodamo kakšen korenček več.

domaca-goveja-juha-1

domaca-goveja-juha-2Preden juha zavre, je bolje, da ves čas stojimo zraven, kajti zelo pomembno je, da nam juha ne prevre. Takoj, ko vidimo, da je začela vreti, zmanjšamo ogenj, pokrijemo in na lahnem, komaj vidnem ognju, pustimo vreti 2 do 3 ure (odvisno od količine). Na indukciji kuhamo na stopnji 2. Sol dodamo takoj na začetku, tako bo juha imela še bolj izrazit in topel okus. Nekoč sem bila v družbi kuharja Janeza Štrukelj in nikoli ne bom pozabila nasvetov, ko mi je povedal, da se pri kuhanju goveje juhe, pene nikoli ne pobirajo. V bistvu potonejo na dno. V času kuhanja juhe je ne mešamo.

domaca-goveja-juha-3

Po končanem kuhanju pustimo juho v loncu, da se umiri in zbistri,

domaca-goveja-juha-5

Juho precedimo skozi gosto cedilo.

domaca-goveja-juha-4

Najpogostejši jušni vložki so rezanci, ribana kaša in zdrobovi žličniki. Za bistrejšo juho se priporoča, da se vložki skuhajo posebej in se kuhani dodajo v vročo juho. Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor