Domači ajdovi rezanci iz testomata
Print Friendly, PDF & Email

Domači ajdovi rezanci iz testomata so narejeni zelo hitro in enostavno. Sveže domače rezance imamo narejene že v nekaj minutah, ki pa se ne morejo niti primerjati s tistimi iz trgovine. Najboljši so, če uporabimo domače sestavine, kot so domača jajca in moka iz bližnjega mlina. Postrežemo jih s poljubno omako ali kot prilogo raznim mesnim ter zelenjavnim jedem.

Domači ajdovi rezanci iz testomata – pripomočki:

  • električni testomat
  • posoda
  • merilna posodica
  • tehtnica
  • nož za rezanje testenin
  • žlica
  • vilice

Domači ajdovi rezanci iz testomata – sestavine:

Za približno 500 g svežih testenin

  • 285 g ajdove moke
  • 160 g polnozrnate pirine moke
  • 3 jajca
  • žlica olivnega olja

Domači ajdovi rezanci iz testomata – priprava:

Izberemo nastavek za rezance poljubne širine. Jaz sem vzela najbolj širokega. Stehtamo moko in v merilno posodico ubijemo jajca ter nalijemo olivno olje. Pri tekočini moremo vedno paziti, da skupna tekočina (jajca in olivno olje) ne presega 180 ml. To je zelo pomembno. Če je tekočine preveč, bo masa premokra, če bo pa premalo, bo masa presuha. Jajca dobro stepemo in če je premalo tekočine, dodamo še vodo, da bo skupaj res 180 ml.

Moko damo v posodo testomata in ga prižgemo. Nastavimo program na 500 g testenin ali tako kot je pri meni, na dve skodelici. Ko začne testomat mešat moko, počasi skozi režo na pokrovčku vlivamo dobro premešano tekočino.

Dobimo zelo suho testo, ki se ne sme lepiti. Ko program premeša testo, začne samostojno delati rezance. Razrežemo jih v poljubno dolžino.

Odrezane rezance zvijemo v manjše kupčke in jih polagamo na kuhinjsko servieto. Ponavljamo dokler v posodi ni več testa. Sveže testenine lahko shranimo v hladilniku do dveh dneh ali jih posušimo in jih shranimo v vrečko, ki pa jo dobro zapremo. Lahko jih shranimo tudi v nepredušno zaprti pločevinasti škatli.
Sušijo se približno 2-3 dni, odvisno od velikosti kupčkov in vremena.

Naj vam uspejo. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor