Smuti za dvig odpornosti
Print Friendly, PDF & Email

Imunski sistem moramo krepiti skozi celo leto. Zato je priprava tega napitka priporočljiva v vseh letnih časih. Že star pregovor pravi, da jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Tudi banane so sadje, ki je vedno pri roki in ima številne čudovite lastnosti. V smutiju za dvig odpornosti je tudi cimet, ki vsebuje zdravilne učinkovine, prav tako kot ingver, ki je zaradi svojih sestavin znan kot eden izmed najmočnejših rastlinskih oksidantov. Ima tudi izjemne antiseptične lastnosti. Če se moramo posluževati antibiotikov, se pogosto spremeni tudi naša prebava, zato je takrat primerno uživanje jogurta. Kot pika na i pa je v tem sadnem napitku tudi med, za katerega pravijo, da je najmočnejši naravni antibiotik.

Smuti za dvig odpornosti – pripomočki:

  • blender ali palični mešalnik z visoko posodo

Smuti za dvig odpornosti – sestavine:

za eno osebo

  • 1 banana
  • 1 jabolko
  • 100 ml jogurta
  • 1 žlička medu ali sirupa smrekovih vršičkov
  • ingver (svež ali v prahu)
  • cimet

Smuti za dvig odpornosti – postopek:

Sadje olupimo in narežemo, ter damo v posodo.  Za pripravo tega napitka je še posebej primerno sadje, ki ima morda napake, ki ni privlačno na oko, kot npr. že bolj rjava banana, rahlo nagnito ali nagubano jabolko. Seveda neužitne dele sadja odstranimo.

V posodo dodamo jogurt. Sama sem uporabila čvrstega, primeren pa bo tudi tekoč. Od vrste jogurta bo odvisna končna gostota napitka. Dodamo med ali sirup smrekovih vršičkov.

Pri pripravi smutija lahko uporabimo svež ali posušen ingver. Dodamo ga po okusu, a bodimo zmerni. Sploh, če bodo napitek zaužili otroci, saj je ingver rahlo pikantnega okusa. Dodamo še kanček mletega cimeta.

Količine sestavin lahko po želji prilagajamo, uporabimo pa lahko tudi drugo sadje, morda dodamo še kurkumo, kanček kokosove moke … Vse sestavine zmešamo do gladkega v blenderju in takoj ponudimo.

Brbončice vam bodo hvaležne.

 

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor