Lovorov čaj za lajšanje kašlja in prehladnih obolenj
Print Friendly, PDF & Email

V kulinariki je lovor nepogrešljiva začimba. Dodajamo ga omakam, enolončnicam, marinadam, jedem iz zelja in repe, in še kaj bi se našlo. Lahko pa skuhamo tudi lovorov čaj, ki je krasen pripravek iz domače zeliščne lekarne za lajšanje prehlada in drugih prehladnih obolenj, vključno s kašljem in vnetim grlom. Obnese pa se tudi za lajšanje prebavnih težav, želodčnih krčev, napenjanja in vetrov. Pomaga celo pri želodčnih razjedah. Tudi, če imamo težave s sklepi in revmo, lahko posežemo po lovorovemu čaju, čeprav se v teh primerih najbolje obneseta kopel in mazilo.

Lovor vsebuje veliko grenčin in eteričnih olj. Čaj iz lovorovih listov je bogat z antioksidanti, deluje protivnetno in celo pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kot omenjeno pomaga pri prebavi (tudi za spodbujanje apetita) in deluje kot diuretik in tako pomaga pri odpravljanju strupov iz telesa, pozitivno pa vpliva tudi na krvni obtok.

To je le nekaj pozitivnih koristi lovorja in lovorovega čaja, katerega prirpava je povsem enostavna, uporabimo pa lahko sveže ali posušene liste. Je pa zelo pomembno tudi, da liste nabiramo v sončnem in suhem vremenu, saj so le tako polni vsega dobrega. Naberemo le lepe in nepoškodovane liste. Sušimo jih v senčnem, a suhem in zračnem prostoru. Po tem, ko so listi posušeni, jih shranimo v platneni ali papirnati vrečki. Lovorovi listi, čeprav so izjemno aromatični, s časom izgubijo svojo aromo, zato jih zavržemo.

Lovorov čaj za lajšanje kašlja in prehladnih obolenj

Pripomočki za pripravo lovorovega čaja

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za lovorov čaj

Za 1 skodelico čaja:

  • 2-3 listi lovora (sveži ali posušeni)
  • 250 ml hladne vode

Priprava lovorovega čaja

Lovorove liste, če imamo posušene, s prsti nalomimo na manjše koščke. Če imamo sveže, jih nasekljamo. Damo v kozico in prelijemo z 250 ml hladne vode, pokrijemo kozico (ali čajnik) in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, v pokriti posodi ob zmernem vrenju kuhamo 10 minut. Po tem času kozico s čajem odstavimo in pokrit čaj pustimo stati še 15-20 minut.

Po 15-20 minutah čaj iz lovorovih listov precedimo. Čaj je pripravljen za pitje. Dodamo mu lahko limono, med, tudi ingverjev sirup. Za izboljšanje okusa (in zdravilnih lastnosti) pa mu lahko že med samim kuhanjem dodamo tudi cimetovo palčko, pri čemer se način priprave ne spremeni.

Lovorov čaj za lajšanje kašlja in prehladnih obolenj

Lovorov čaj pijemo počasi, po požirkih, na dan pa lahko popijemo največ 3 skodelice.

Lovorov čaj za lajšanje kašlja in prehladnih obolenj

Iz moje domače zeliščne lekarne si preberite tudi:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor