Domač ingverjev sirup
Print Friendly, PDF & Email

Ingverjev sirup je nepogrešljiv del naše domače lekarne. Je enostavno pripravljen, za povrh pa še dobrega okusa. Pijemo ga predvsem v jesensko zimskih mesecih, za izboljšanje imunskega sistema in splošnega počutja. Pa tudi, ko se nas loti prehlad ali gripa lahko posežemo po njem, saj pomaga blažiti simptome. Pa tudi poleti, dobro ohlajen prijetno osveži.
Je odličen, zaradi ingverja rahlo pekoč napitek za vso družino, še moja 3 letnica ga rada spije.

domač ingverjev sirup

Pripomočki za ingverjev sirup

  • gosto cedilo
  • lij
  • poljubno velike steklenice ali stekleni kozarci z zamaški

Sestavine za ingverjev sirup

Za cca. 1,4 l ingverjevega sirupa;

  • 1 l vode
  • 200 g sveže ingverjeve korenine
  • 2 limoni (bio)
  • 450 g medu

Priprava ingverjevega sirupa

En liter vode pristavimo na štedilnik in medtem, ko čakamo, da voda zavre, narežemo približno pol ingverja (ni treba tehtati), ki ga pred tem ni potrebno lupiti. Ko voda zavre, vanjo stresemo narezan ingver in ob zmernem vrenju kuhamo 10 minut v pokriti posodi. Preostalo polovico pustimo ob strani. Rabili jo bomo kasneje.

domač ingverjev sirup

Po 10 minutah  odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi na okoli 35-40 °C, oziroma do mlačnega. Jaz ohlajam v pokriti posodi.
Medtem narežemo še preostal ingver, limoni dobro umijemo in naribamo lupinico (jaz si pomagam kar z lupilnikom zelenjave, lahko pa jo nastrgate na ribežen) in pazimo, da nastrgamo le rumeni del. Nato pa obe limoni še dobro ožamemo in ujamemo sok. Pripravimo si še med, ki ga izberemo po okusu, jaz sem izbrala gozdnega.

domač ingverjev sirup

Ko se voda, v kateri smo skuhali ingver, ohladi do mlačnega, dodamo še preostal ingver, limonino lupinico in limonin sok ter med. Premešamo, da se med stopi. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, na sobni temperaturi, da se povsem ohladi. Lahko tudi za nekaj ur ali celo preko noči.

domač ingverjev sirup

Ko je povsem ohlajen, ingverjev sirup precedimo skozi zelo gosto cedilo. Pripravimo si še čiste, poljubno velike steklenice ali steklene kozarce za vlaganje. Pred polnjenjem jih lahko sterilizirate v pečici tako, da čiste steklenice postavite v pečico, ki jo segrejete na 100 °C in nato ugasnete, steklenice pa v njej pustite še 10-15 minut.

domač ingverjev sirup

Precejen ingverjev sirup prelijemo v steklenice, ki jih dobro zapremo in shranimo v hladilniku. Tako pripravljen ingverjev sirup je uporaben več tednov (mesecev) roka uporabnosti, točno kako dolgo vam bo obstal pa ne vem povedati, saj ga pri nas doma sproti spijemo in porabimo v približno mesecu in pol.

domač ingverjev sirup

Uporaba ingverjevega sirupa

Še posebej se priporoča, da za močan imunski sistem in splošno dobro počutje, sploh v hladnejših mesecih ingverjev sirup pijemo zjutraj v obliki toplega napitka. V ta namen nekaj sirupa (po okusu) razredčimo z mlačno oziroma toplo vodo in popijemo zjutraj, na tešče.

domač ingverjev sirup

Bodisi s hladno ali toplo vodo si ga lahko pripravimo tudi čez dan, a vseeno ne pretiravajte. Do 2 kozarca na dan bo dovolj. Lahko pa si ingverjev sirup dodate tudi v čaj in ga tako osladite in hkrati obogatite.

Ingverjev sirup pijte oziroma dodajajte čaju tudi, ko vas napade prehladno obolenje, saj pomaga lajšati simptome prehlada in gripe.

Pred samo uporabo steklenico nekoliko stresite, saj se na dnu nabere usedlina.

domač ingverjev sirupNa zdravje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor