Črno mleko
Print Friendly, PDF & Email

Črno mleko se morda sliši čudno, in priznam, pretiravala sem. Črno mleko v resnici sploh ni mleko, je pa črno. In okusno. In zdravo. Kaj potem torej je črno mleko?

To je okusno rastlinsko mleko oziroma napitek, ki si ga lahko vročega pripravimo za zajtrk ali ga spijemo hladnega med malico. Črna barva prihaja od črnih sestavin, ki jih lahko kombiniramo v poljubnem razmerju, lahko pa uporabimo zgolj črno sojo ali črni riž. Priprava je povsem nezahtevna, potrebujemo pa blender.

Črna soja je vrsta soje, ki je od rumene soje bolj zdrava, saj je bogatejša z antioksidanti. Je bogat vir beljakovin, med drugim je tudi bogata z vlakninami, vir aminokislin in vitaminov A, E in B, na Kitajskem pa jo že stoletja uporabljajo tudi kot zdravilno rastlino, med drugim za razstrupljanje. Naj bi tudi zmanjševala raven holesterola v krvi in pri ženskah zaradi povišanega estrogena povečevala možnost zanositve. Črni riž in črni sezam sta prav tako bolj zdrava od svojih “belih” sorodnikov.

crno-mleko1

Iz črnega sojinega mleka lahko naredimo tudi črni tofu.

Na Kitajskem boste zjutraj opazili, da na vseh koncih prodajajo sveže sojino mleko. Poleg klasičnega iz rumene soje, poznajo še kar nekaj različic. Na isti način lahko tudi vi uporabite različne sestavine in po istem receptu naredite mleko iz: zelene soje, rdeče soje, rumene soje skupaj s kitajskimi dateljni (žižolami), mleko iz vijoličnega sladkega krompirja itd.

Popestrite si zajtrk, naj se dan začne pestro!

crno-mleko3

 

Črno mleko – pripomočki:

  • skodelica za namakanje
  • blender
  • posoda za segrevanje vode

Črno mleko – sestavine:

  • črna soja
  • črni riž
  • črni sezam
  • med, sladkor ali agavin sirup
  • voda
Pojasnilo
Sestavine lahko kombiniramo v poljubnem razmerju ali izberemo le sojo ali le riž. Glede na sestavine dodamo trikratno količino vode. Za 2 osebi potrebujemo 2/3 skodelici sestavin, 3X toliko vode in 1-3 žlice sladila.

Črno mleko – postopek:

Črno sojo in črni riž je potrebno predhodno namočiti. Če želimo vroče črno mleko spiti za zajtrk, sojo in riž namočimo prejšnji večer. Lahko kombiniramo poljubno razmerje ali pa se odločimo le za črni riž ali le za črno sojo, ali pa črno sojo s črnim sezamom… Odvisno od želja, okusa in razpoložljivih sestavin. Za 2 osebi namočimo polovico skodelice ali celo malo manj. Upoštevamo, da bo po namakanju količina narasla.

Po namakanju (po nekaj urah ali naslednje jutro), lahko sojo in riž narahlo splahnemo, ali pa kar skupaj z vodo pretresem v posodo. Imamo dve možnosti, da posebej segrejemo vodo in jo dodamo v blender, ali pa sojo in riž skupaj z vodo segrejemo in vse skupaj zlijemo v bender. Kakorkoli, potrebujemo namočene sestavine in pa trikratno količino do vrelišča segrete vode. Poleg tega v blender stresemo še črna sezamova semena in sladilo. Sladilo lahko dodamo tudi na koncu, oziroma na koncu poizkusimo in sladimo po okusu.

Pokrijemo blender, vendar pazimo, da je odprtina za puščanje pare odprta. Vključimo blender in ga pustimo delovati približno 2-3 minute, odvisno od zmogljivosti. Na koncu nastavimo blender še na najvišjo hitrost vrtljajev in pustimo slabo minuto.

crno-mleko2

Poizkusimo, če želimo sladkati in nalijemo v kozarec.

Cejenje ni potrebno, lahko pa počakamo nekaj minut, da se bo na dnu blenderja posedlo nekaj drobcev, podobno kot kavna usedlina.

Črno mleko lahko tudi spravimo v hladilnik in v vročih dneh za osvežitev spijemo mrzlega.

Iz črnega sojinega mleka pa lahko tudi naredimo črni tofu.

crno-mleko3

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor