Bezgov sok z ginom
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem vonj bezga, ko začne cveteti. Iz njega doma čez poletje naredimo bezgov sok s stevio, ki nas res osveži, ko je zunaj vroče. Ker pa imam rada gin, sem se poigrala in ga dodala bezgovemu soku. Tako je nastala odlična (alkoholna) pijača, ki osveži in mi polepša prijetno druženje s prijatelji, ali pa kar tako, ko si po napornem dnevu zaželim malo sprostitve na domačem vrtu.

Poskusite ga tudi vi, seveda, ga lahko pripravite tudi s klasičnim bezgovim sirupom, a svetujem, da sledite mojemu receptu in ga pripravite z bezgovim sokom s stevio, ki je naraven nadomestek sladkorju. V vročih dneh ga lahko servirate s kockami ledu in rezino limone.

bezgov sok z ginom

Pripomočki za bezgov sok z ginom:

 • lonec za namakanje
 • posoda
 • cedilo in gaza
 • ena čista 1 l steklenica
 • lijak
 • žlička
 • merilna žlička za gin

Sestavine za bezgov sok z ginom

Za 1 osebo oz. cca. 2dl pijače:

 • 2 dl bezgovega soka (razredčen z vodo 1:1 oz po okusu; torej 1 dl vode, 1 dl bezgovega soka)
 • cca. 15 – 20 ml gina (ali po okusu)

In še za 1 liter bezgovega soka s stevio:

 • 1 l vode
 • 1 – 2  žličke posušene stevie (jaz sem uporabila domačo stevio, ki je brez dodatkov)
 • 8 – 10 bezgovih cvetov
 • 1/2 – 1 žlička citronske kisline

Kako naredim bezgov sok z ginom

Za bezgov sok z ginom je potrebo najprej narediti sok, ki ga jaz naredim z domačo stevio. Če želite ali, če že imate doma bezgov sirup, si ga samo poljubno zmešajte z vodo po okusu. Jaz zmešam 1 dl hladne vode z 1 dl bezgovega soka s stevio. Bezgov sok naj bo hladen (najbolje iz hladilnika).

Ko smo pripravili bezgov sok (ali sirup; kar boste pač uporabili) mu dodamo še hladen gin (cca. 15-20 ml). Tako, osvežilna pijača je pripravljena. Po želji lahko kozarec okrasite še z rezino limone in pijači dodate ledene kocke.

Če pa sirupa nimate, sledite spodnjim navodilom za odličen in osvežilen bezgov sok s stevio in ginom.

Bezgov sok s stevio

Naprej pregledam bezgove cvetove, ki sem jih nabrala in z njih odstranim morebitne žuželke. Nato v lonec nalijem vodo, kateri dodam 1 – 2  žličke zdrobljenih listov stevie. Bezgove cvetove preložim v lonec in  jih pustim namočene vsaj 24 ur.

bezgov sok z ginom

Beseda o ...
Stevia je rastlina oz. naravno sladilo, katero lahko gojite tudi doma. Njene liste lahko posušite in zmeljete ter jih uporabite za sladkanje čaja, kave, peciva ali marmelad. Ker ne vsebuje ogljikovih hidratov in ima glikemični indeks nič, jo lahko uživajo tudi diabetiki in tisti, ki so na dieti proti kandidi.
Naslednji dan bezgov sok pretočim  v novo posodo) skozi cedilo in nato še skozi gazo, ki sem jo dala na cedilo. Bezgov sok vlijem nazaj v posodo in mu dodam pol žličke (lahko tudi 1 žličko) citronske kisline in premešam. Sok prelijem v čisto in dobro posušeno steklenico, ki jo dobro zaprem s pokrovčkom oz. zamaškom. Bezgov sok  s stevio se hrani v hladilniku, v katerem je nam brez težav zdržal cca. 5 dni, ker smo ga prej spili, zato vam točnega ‘roka trajanja’ ne morem podati. Bezgov sok zmešajte z malo vode preden ga spijete.

bezgov sok z ginom

Osvežite se z bezgovim sokom z ginom.

Tukaj si lahko pogledate tudi recept za odlične bezgove palačine.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor