Gosti čokoladni liker iz pudinga
Gosti čokoladni liker iz pudinga je sladek aperitiv, ki ga ima rado staro in mlado. Malokdo se mu lahko upre, saj je zares slasten in nas odpelje v čokoladno pravljico okusov.
Gosti čokoladni liker iz pudinga – pripomočki:
- večja posoda
- kuhalnica
- tehtnica
- skodelica
- žlica
- lijak
- 2 steklenici (po 1 liter) z zamaškom
Gosti čokoladni liker iz pudinga – sestavine:
Sestavine zadostujejo za cca. 2 litra čokoladnega likerja.
- 1 l mleka
- 750 g kristalnega sladkorja
- 100 g čokolade v prahu
- 2 čokoladna pudinga
- 0,5 l ruma
Gosti čokoladni liker iz pudinga – postopek:
Pristavimo 1 liter mleka in kuhamo na zmerni temperaturi. Stehtamo 750 g kristalnega sladkorja.
Sladkor vsujemo v mleko in mešamo, da se sladkor stopi. Nato dodamo 100 g čokolade v prahu ter neprestano mešamo, da se čokoladni prah enakomerno porazdeli po tekočini.
Kuhamo raje na nižji do zmerni temperaturi (vse skupaj približno 15 minut) in pazimo, da s kuhalnico mešamo po celotni površini dna, da se nam ne “prime”.
V skodelico stresemo 2 čokoladna pudinga, dodamo sladkor po navodilih z embalaže ter nekaj mleka. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko zmes, brez grudic. Če niste spretni z obema rokama, si pudingovo osnovo raje pripravite na začetku, saj je med kuhanjem mleka s sladkorjem in čokolado v prahu potrebno neprestano mešati.
Ko mleko zavre, znižamo ogenj oz. temperaturo na minimalno in počasi vlivamo pudingovo osnovo. Zelo je pomembno, da ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Nekaj minutk še pokuhamo (kot bi kuhali puding), nato odstavimo.
Preden dodamo še rum, je potrebno gosto čokoladno osnovo za čokoladni liker ohladiti. Pomagamo si lahko tako, da v večjo posodo nalijemo hladno vodo in vanjo postavimo posodo, v kateri kuhamo liker. Med ohlajanjem večkrat premešamo.
Ko se ohladi, dodamo še pol litra ruma, dobro premešamo in nalijemo v steklenice. Hranimo v hladnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku. Doma narejen čokoladni liker je tudi odlično darilo. Veliko idej za darila iz domače kuhinje, najdete tukaj.