Artičokin čaj za razstrupljanje
Print Friendly, PDF & Email

Artičoka je zdravilna rastlina, ki je zaradi svojega edinstvenega okusa zelo priljubljena v kulinariki, redko kdo pa pozna artičokin čaj za razstrupljanje telesa, predvsem jeter. Čaj ima nekoliko grenak okus, ki pa ga precej izboljšamo, če dodamo žličko medu ali sladkorja.

articokin-caj-za-razstrupljanje-telesa-8

Artičokin čaj za razstrupljanje – pripomočki:

  • posoda za kuhanje čaja
  • cedilo
  • skodelica za čaj

Artičokin čaj za razstrupljanje – sestavine:

Za 1 liter čaja potrebujemo 1 manjšo pest artičokinih listov.

  • voda
  • listi artičoke
  • med (ali sladkor, po želji)

Artičokin čaj za razstrupljanje – postopek:

Artičokin čaj oziroma prevretek iz listov artičok pripravimo iz biološko pridelane artičoke. Listi so sicer precej grenkega okusa, vendar prav ti vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Čaj iz artičokinih listov ureja prebavo, znižuje holesterol in deluje prečiščevalno; ureja predvsem delovanje jeter, zmanjšuje napenjanje, zmanjšuje tudi poapnenje žil, preprečuje astmo, revmo in celo možganske kapi. Ker niža sladkor v krvi, je primeren za sladkorne bolnike, saj se po njem boljše počutijo. Bolnikom na ledvicah pa odstranjuje sečnino v krvi.

articokin-caj-za-razstrupljanje-telesa-2

Liste artičoke narežemo na drobno. Za en liter artičokinega čaja za razstrupljanje potrebujemo približno eno manjšo pest narezanih listov.

articokin-caj-za-razstrupljanje-telesa-3

Uporabimo lahko tudi posušene liste artičoke.

articokin-caj-za-razstrupljanje-telesa-6

Artičokine liste stresemo v hladno vodo in počakamo, da voda zavre.

articokin-caj-za-razstrupljanje-telesa-4

Ko zavre, pustimo vreti približno 10 minut. Preden čaj precedimo in postrežemo, ga pustimo stati četrt ure. Grenak okus po želji izboljšamo z žličko medu ali dodamo malce sladkorja. Popijemo lahko do 3 skodelice čaja na dan in sicer pred obroki.

articokin-caj-za-razstrupljanje-telesa-5

Kot vsak zdravilni pripravek tudi artičokin čaj uživamo zmerno. Študije so pokazale, da se uporaba odsvetuje tistim, ki imajo zaprte žolčne poti, saj le-ta vpliva na izločanje žolča in lahko privede do krčevitih bolečin. Predlagam, da se bolniki z žolčnimi kamni predhodno posvetujejo z zdravnikom.

articokin-caj-za-razstrupljanje-telesa-9

Na zdravje!

Ljubitelji posebnih vrst čajev poskusite tudi antistresni sivkin čaj.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor