Peklenski paradižnikov namaz
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnik je tiste vrste sadež, ki bi ga lahko jedla za kosilo in še za večerjo in morebiti še kakšnega vmes. Danes sem skuhala angelsko dober paradižnikov namaz, kateremu sem dodala še dobro mero čilija ter tako ustvarila peklenski paradižnikov namaz. Le s težavo sem se ločila od namaza, v katerega sem pomakala kruh in uživala v okusih, ki so se ujeli v kozarcu.

peklenski-paradiznikov-namaz-11Peklenski paradižnikov namaz – pripomočki:

  • tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • kozica
  • kuhalnica
  • steklen kozarec
  • žlica

Peklenski paradižnikov namaz – sestavine:

Za 250 ml namaza

  • 500 g domačega zrelega paradižnika
  • 3 do 4 žlice oljčnega olja
  • 100 g čebule (najraje šalotke, če jo imate)
  • 1 večji strok česna
  • 4 žlice rdečega vina (temnega)
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 zvrhana žlička sladkorja
  • 1 poravnana žlička soli
  • 1 velika žlica nasekljane sveže bazilike
  • poper
  • čili svež ali v kosmičih – količina je odvisna od sorte čilijev in od želje po pekočem
  • 1 žlica koncentrirane mezge

Peklenski paradižnikov namaz – postopek:

Odtehtamo paradižnik ter pripravimo vse ostale sestavine. Namaz bo izredno dobrega okusa, če bomo uporabili domači paradižnik. peklenski-paradiznikov-namaz-3Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Prav tako drobno nasekljamo česen.peklenski-paradiznikov-namaz-1V kozico nalijemo olje ter dodamo nasekljano čebulo in na ognju rahlo prepražimo. Ko je čebula pražena, dodamo česen in pražimo še kakšno minutko.
peklenski-paradiznikov-namaz-5

Nato dolijemo rdeče vino. Mmmmm…..sedaj boste zaznali božanske vonjave in si zaželeli, da čimprej okusite slasten namaz. Čebulo z rdečim vinom kuhamo tako dolgo, da alkohol povre.peklenski-paradiznikov-namaz-9Med tem, ko se kuhata čebula in rdeče vino, se lotimo paradižnika. Paradižnik potopite v vročo vodo in ga površno olupite. Ni potrebno odstraniti vseh olupkov. Tudi paradižnikovih semen ni potrebno odstraniti. Paradižnik na drobno nasekljamo.peklenski-paradiznikov-namaz-4Ko je alkohol na čebuli povrel, dodamo paradižnik, kis, sol, sladkor, baziliko in poper.

peklenski-paradiznikov-namaz-10Paradižnik z začimbami dušimo.  Če imamo kvaliteten in lepo zrel paradižnik, se bo hitro naredila kašasta omaka, lepe rdeče barve. Če imamo bled paradižnik, bo tudi omaka “bleda”, zato v tem primeru dodajte 1 žlico koncentrirane mezge.

peklenski-paradiznikov-namaz-7Čili dodamo v količini katera nam odgovarja. Uporabimo lahko svež čili, v prahu ali v kosmičih. Če ne maramo in ne prenesemo pekoče hrane, lahko čili izpustite, vendar v tem primeru to ne bo več peklenski paradižnikov namaz. Bo pa vseeno nadvse okusen namaz, od katerega se boste težko ločili.

peklenski-paradiznikov-namaz-2Vsebino dušimo tako dolgo, da povre skoraj vsa tekočina. Če s kuhalnico potegnemo po dnu kozice in ostane sled, je to znak, da je namaz gotov.

peklenski-paradiznikov-namaz-8

Še vročo omako napolnite v kozarce in hranite v hladilniku. Če je boste naredili več in bodo kozarci dlje časa stali, priporočam, da po vrhu nalijete olje, toliko da prekrije vsebino. Olje bo prevzelo nalogo konzervansa in tako bo namaz dlje časa obstojen.peklenski-paradiznikov-namaz-14Namaz, ki je vsestransko uporaben, vas bo zagotovo navdušil in osvojil. Uporabite ga lahko kot super namaz na kruhu, kot priloga pri narezku, na picah, v hamburgerjih, na špagetih in še in še …peklenski-paradiznikov-namaz-12

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor