Odličen tatarski biftek
Print Friendly, PDF & Email

Tatarski biftek večino spominja na praznike. Je nekaj posebnega, “namaz”, ki si ga privoščimo le ob posebnih priložnostih. Najboljši je vedno tisti, ki ga postrežejo v dragih restavracijah … mmmm … Že ob sami misli se mi pocedijo sline. Ampak povsem enostavno ga lahko pripravimo tudi sami. In še boljši bo, ker bomo vanj vložili trud, narejen pa bo po našem okusu. Točno takšen, kot mora biti: odličen.

Odličen tatarski biftek

Odličen tatarski biftek – potrebščine:

  • rezalna podlaga
  • oster nož
  • skleda
  • vilice

Odličen tatarski biftek – sestavine:

  • 1 kg nemastne govedine (recimo debelo pleče)
  • 20 g soli
  • poper
  • ostra paprika v prahu
  • 2 jedilni žlici kaper
  • 1 – 2 kisli kumarici
  • 2 stroka česna
  • 2 žliči majoneze
  • 2 žliči ketchupa
  • 2 žliči gorčice
  • 5 inčunov
  • 4 -5 žlic rastlinskega olja (najbolje sončnično)

Odličen tatarski biftek – priprava:

Govedino fino zmeljemo. Če doma nimamo primernega mlina, prosimo mesarja naj to naredi namesto nas.

Odličen tatarski biftek

Mleto meso damo v skledo in dodamo olje, sol, poper in mleto papriko. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Inčune, kapre in kisle kumarice drobno sesekljamo.

Odličen tatarski biftek Odličen tatarski biftek Odličen tatarski biftek Odličen tatarski biftek

Vsako sestavino sesekljamo posebaj in jo po žličkah dodajamo mesu. Najprej dodamo po 1 čajno žličko vseh sestavin, dobro pregnetemo in poskusimo. Nato po žličkah dodajamo sestavine, ki se nam zdi, da jih po okusu primanjkuje. Zmes dobro pregnetemo in poskusimo.

Odličen tatarski biftek

Vsakič, ko dodamo sestavino, zmes dobro pregnetemo in poskusimo. Enako naredimo z majonezo, ketchupom, gorčico, ostro papriko v prahu, soljo in poprom. Olje dodamo po okusu, oziroma zato, da je tatarec bolj gladek in mazav. Pripravljen mesni namaz preložimo v posodo, ki jo neprodušno zapremo in čez noč postavimo v hladilnik, da se “odleži”.

Odličen tatarski biftek

Zelo pomembno je, da zmes neprestano poiskušamo, da bo okus resnično takšen, kot si ga želimo. Lahko, da bomo potrebovali več nekaterih sestavin, kot sem jih napisala, nekaterih lahko tudi manj, niti ni nujno, da uporabimo vse navedene sestavine, pomembno pa je, da je sestavin večina od navedenih. Tako dobimo, bogat in večplasten okus, ki je značilen za tatarski biftek, kot ga strežejo v dobrih restavracijah.

Paziti moramo, da tatarskega biftka ne presolimo ali začinimo preostro, kar se nam zaradi neprestanega poiskušanja rado zgodi, saj po nekaj poskusih nekako “izgubimo” občutek za okus. Zato je bolje, da solimo in začinimo nekoliko manj. Tatarca moramo pustiti “počivati”, da razvije pravo aromo in lažje ga bomo naslednji dan dosolili, kot popravili presoljen ali prezačinjen namaz.

Dobro ohlajen in odležan tatarski biftek postrežemo s surovim maslom in popečenim kruhom.

Odličen tatarski biftek

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor