Namaz iz paprike
Print Friendly, PDF & Email

Slastna paprika, rdeča in rumena, darovi vrtov, za konec poletja in bližajoče se jeseni. Namaz iz paprike jemo lahko namazan na kruh, lahko pa je tudi izvrstna priloga krompirju ali rižu. Enostavna priprava, torej zakaj bi ga kupovali, ko pa ga lahko pripravimo doma, pa še slastnejši je. 🙂

namaz-iz-paprike-8

Namaz iz paprike – pripomočki:

  • velika kozica in njen pokrov
  • kuhalnica
  • lij
  • kozarci za vlaganje
  • kuhinjske krpe
  • štedilnik
  • deska za rezanje
  • oster nož
  • zajemalka

Namaz iz paprike – sestavine:

  • 1,5 kg rdeče paprike
  • 1 kg rumene paprike
  • 1 večja čebula ali 2 manjši
  • 2 dl vinskega kisa
  • 1,5 dl olja (lahko je olivno)
  • 400 g gorčice
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica sladkorja
  • kavna žlička popra

Namaz iz paprike – postopek:

Operemo in očistimo vso papriko, ter ji odstranimo semena.

namaz-iz-paprike

Na deski za rezanje, jo sesekljamo oz. narežemo na manjše rezine, za cca. pol cm širine.

namaz-iz-paprike-1

Ko smo razrezali vso papriko, na štedilnik pristavimo kozico, v katero zlijemo olje, med tem, ko se olje segreva, na drobno sesekljamo čebulo, stresemo jo v kozico in jo popražimo toliko, da postekleni. Ne sme se zažgati, ali postati rjava.

namaz-iz-paprike-2

namaz-iz-paprike-3

Nato čezenj stresemo narezano papriko, sol in sladkor, ter vsebino dobro premešamo.

namaz-iz-paprike-4

Paprika bo tako spustila nekaj vode. Papriko v kozici, nato malo pokuhamo in ji prilijemo kis, ter ji dodamo poper. Spet premešamo, pokrijemo s pokrovom, ogenj znižamo na polovico in pustimo, da se pokrito kuha 40 minut. Po pretečenem času, kozico odkrijemo, vsebino premešamo in na nizkem ognju, kuhamo še 20 minut. Med tem pripravimo čiste kozarce za vlaganje. Segrejemo jih v pečici na 50°C, ali z vročo vodo. Na koncu, v kozico dodamo še gorčico, namaz kuhamo le še toliko, da spet začne vreti.

namaz-iz-paprike-5

Nato kozico odstavimo in namaz, s pomočjo lija in zajemalke, polnimo v ogrete kozarce za vlaganje. Dobro jih zapremo.

namaz-iz-paprike-6

Ko smo napolnili vse kozarce, jih postavimo skupaj, ter ji dobro zavijemo v vsaj 3 plasti kuhinjskih krp, ali brisač. Kozarce pustimo, da se počasi hladijo, do naslednjega dne.

namaz-iz-paprike-7

Če ob hlajenju slišite rahlo pokanje, pomeni da se vaši kozarci zapirajo. 😀

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 80 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor