Jagodna marmelada narejena v pečici
Jagodna marmelada je ena izmed kraljic v marmeladah. Če izberemo dobro zrele, okusne in sladke jagode, potrebujemo le malo sladkorja in marmelada bo božanskega okusa.
Če pa želimo še tisto piko na “i”, marmelado spečemo / skuhamo v pečici.
Pripomočki za jagodno marmelado narejeno v pečici:
- pečica
- posoda za peko / kuhanje v pečici
Sestavine za jagodno marmelado narejeno v pečici:
Za 2 litra marmelade:
- 2,5 kg jagod
- 1 jabolko (večje)
- 1/2 limone
- 500 g želirnega sladkorja 2:1
- 2 žlici ruma
Postopek za jagodno marmelado narejeno v pečici:
Jagode naj bodo dobro zrele, saj le v tem primeru imajo v sebi tisto pravo aromo in sladkobo. Najprej jih zelo na hitro speremo pod vodo. Nikakor jih v vodi ne namakamo, saj jo bodo vsrkale. Nato jih očistimo in narežemo na drobne koščke. Pripravimo si še jabolko, limono in želirni sladkor.
K jagodam zelo na drobno narežemo še jabolko in vse skupaj pokapljamo s sokom polovice limone.
Pazite, da bo posoda primerna za peko v pečici (brez plastičnih delov). Prav tako je od vas odvisno ali želite marmelado s koščki jagod. V tem primeru tako jagode kot jabolko narežite na drobno. Če boste marmelado na koncu zmiksali, potem lahko oboje narežete tudi na večje kose. Sedaj dodamo še želirni sladkor in vse dobro premešamo.
Postavimo v klasično pečico (ne ventilacijsko), segreto na 150 °C za 1 uro.
Na vsake 15 minut marmelado samo na hitro premešamo, po 1 uri kuhanja pa dodamo rum po okusu (jaz ga dodam 2 polni jušni žlici) in kuhamo jagodno marmelado v pečici še 45 minut. Po tem času jo vzamemo iz pečice in z njo napolnimo kozarčke, ki smo jih pred kuhanjem marmelade v pečici sterilizirali 15 minut na 110 °C. Pokrovčke pa ali obrisali z alkoholom ali jih za minuto prekuhali v vreli vodi.
Jagodna marmelada narejena v pečici je obstojna minimalno leto dni ob pravilnem shranjevanju na temno, suho in ne pretoplo mesto.
Dober tek 😊