Humus – namaz iz čičerike
Print Friendly, PDF & Email

Humus je odličen, zdrav in okusen namaz iz čičerike. V arabščini humus pomeni čičerika. Preprosto. Tako kot namaz sam. Na Bližnjem vzhodu ga običajno izdatno prelijejo z olivnim oljem, poleg pa postrežejo pita kruh in zelene olive. Nemalokrat vam ga bodo postregli kot prilogo k falaflu. Pri nas ga največkrat uporabljamo kot namaz. Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. Najboljši je pripravljen iz sveže kuhane čičerike, namesto iz konzervirane. Nekateri prisegajo, da stročnice, med njimi tudi čičerika, izredno dobro vplivajo na možgane in koncentracijo.

humus-namaz-iz-cicerikeHumus – namaz iz čičerike – pripomočki:

  • večja posoda (za namakanje)
  • sekljalnik/multipraktik
  • tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • skodelica
  • kozica
  • cedilo
  • jedilna žlica
  • čajna žlička

Humus – namaz iz čičerike – sestavine:

  • 250 g suhe čičerike
  • 2 lovorova lista
  • 125 g svetlega tahinija
  • 1 čajna žlička mletega kumina (rimske kumine)
  • 1 čajna žlička česna v granulah
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 2 – 2,5 dl vode
  • ščep mlete sladke rdeče paprike (za okras)

Humus – namaz iz čičerike – priprava:

Suho čičeriko namakamo vsaj 12 ur (idealno je 24 ur). Vmes vodo večkrat zamenjamo. Naslednji dan vodo odlijemo in čičeriko dobro sperimo. Damo jo v kozico, prelijemo s toliko vode, da je čičerika pokrita, in dodamo lovorjev list. Ne solimo!

humus-namaz-iz-cicerikeTik preden čičerika zavre, z žlico odstranimo čim več pene. Čičeriko kuhamo 1 uro, da se lepo zmehča. Kuhani čičeriki odlijemo vodo in jo takoj damo v sekljalnik. Dodamo vse ostale sestavine. Na začetku dodamo le 1,5 dl vode.

humus-namaz-iz-cicerikeOstalo vodo dodajamo postopoma med miksanjem (po potrebi), da dobimo lepo, gladko konsistenco namaza.

humus-namaz-iz-cicerikePreden humus postrežemo, ga okrasimo s ščepom sladke rdeče paprike.

humus-namaz-iz-cicerikePoleg postrežemo zelene olive in/ali vloženo zelenjavo.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor