Domače maslo
Print Friendly, PDF & Email

Že večkrat sem si rekla, da poskusim narediti domače maslo, vendar se mi je zdelo enostavneje, da kocko masla vzamem iz trgovinske police. Ta vikend sem hotela speči pecivo in z grozo ugotovila, da v hladilniku ni masla oz. ga je premalo. In tako je v kuhinji nastalo domače maslo, ki me je povsem prevzelo. Že med pripravo sem ga pokušala in kar nisem mogla verjeti kako zelo okusno je, lepo mazljivo in povsem gladke strukture. Priprava je povsem enostavna.

Domače maslo – pripomočki:

  • električni mešalec (najbolje samostoječi, vendar ni pogoj)
  • posoda za mešanje
  • lonček
  • slaščičarska lopatka ali žlica
  • cedilo
  • posodica za maslo

Domače maslo – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 280 g masla

  • 750 ml sladke smetane z najmanj 36% mlečne maščobe
  • 500 ml ledene vode

Domače maslo – postopek:

Sladko smetano prelijemo v mešalno posodo in pričnemo s stepanjem sladke smetane. Stepamo tako dolgo, da se strdi in nato s stepanjem nadaljujemo, vse dokler se ne začne ločevati od tekočine.

Tekočina, ki pri tem nastane je pinjenec. Pinjenca nikakor ne zavrzite, saj spada med najkakovostnejše mlečne produkte z veliko vitamini in rudninami in jo uporabite pri peki, kuhi, za napitke, v kavo … Pinjenec precedite in jo shranite.

Kepo masla vrnemo v posodo za mešanje in prilijemo 250 ml ledene vode in z mešalcem ponovno premešamo.

Nato vodo odlijemo in ponovno prilijemo 250 ml ledene vode. Sedaj s slaščičarsko lopatico obračamo in mešamo maslo. Ponovno odcedimo.

Odcejeno maslo stisnemo še z rokami, da odteče še morebitna voda, ga poljubno oblikujemo in napolnimo v skodelico.

To je osnovni recept za čajno maslo,  kateremu lahko okus po mili volji spreminjamo tako, da mu dodajamo različne začimbe: sol, česen, zelišča …

Domače maslo je veliko bolj svežega in polnega okusa, njegova barva je rahlo rumena, tekstura izredno gladka in mazljiva.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor