Domače maslo
Print Friendly, PDF & Email

Ste vedeli, da lahko zelo preprosto in s pomočjo samo ene sestavine naredite odlično in okusno maslo kar doma?

Domače maslo narejeno po tem receptu je zelo okusno in veliko boljše od tistega, ki ga dobite v trgovini. Tako pripravljeno domače maslo lahko uporabimo kot namaz ali za pripravo jedi in sladic. Po tem receptu bomo pripravili približno 350 g odličnega in okusnega masla, ki bo v pokriti stekleni posodici na hladnem, počakalo tudi do 15 dni.

Pripomočki za domače maslo

  • električni mešalnik z metlicami
  • cedilo
  • gaza ali platnena kuhinjska brisača
  • prozorna pvc folija

Sestavine za domače maslo

  • 1 l mlečne smetane za stepanje

Kako pripravimo domače maslo

Domače maslo lahko pripravimo tudi v manjši količini. V tem primeru lahko uporabimo tudi 500 ml smetane za stepanje. Tisto kar je pomembno je, da za pripravo vedno izberemo mlečno sladko smetano in nikakor ne rastlinske.

V večjo posodo vlijemo smetano za stepanje in jo s pomočjo električnega mikserja stepemo v zelo trdno kremo in sicer tako, da stepamo najprej na nižji hitrosti kakšnih 5 minut nato pa postopoma povečujemo hitrost nekje do srednje hitrosti, ko smo dobili trdo stepeno smetano, brez prekinitve mikser nastavimo na najvišjo hitrost in nadaljujemo z miksanjem.

Bodite potrpežljivi kajti miksanje traja 30 ali več minut brez prekinitve, odvisno od tega, katero smetano smo izbrali. Stepena smetana se v nadaljnjem postopku miksanja spusti in se na koncu pokaže mlečna tekočina na površju.

Takoj, ko zagledamo trdo teksturo, ki se lahko loči od posode in tekočino med zmiksanimi kosi ali po površju, ponovno znižamo hitrost miksanja in po nekaj minutah  prenehamo z miksanjem. Izlijemo tekočino iz posode. Sedaj vzamemo prozorno folijo in si prirpavimo dva večja kosa, vsakega približno 40 cm dolžine. Na krožnik položimo prozorno folijo in nanjo stresemo polovico pripravljene mase.

Folijo nato stisnemo, z vseh stranei tako, da je masa popolnoma zavita. Enako naredimo tudi z drugo polovico pripravljene mase. Zavito maso postavimo na krožnik ter jo damo v hladilnik za približno 30 minut.

Med tem časom pripravimo posodo, gazo in cedilo. Po poteku časa vzamemo narejeno maso iz hladilnika in vsako polovico posebej stresemo na gazo ali kuhinjsko brisačo, zavijemo in postopoma iztisnemo višek tekočine.

Ob pravilnem postopku bo v posodi ostala bela tekočina, v gazi ali brisači pa maslo.

Bistvo je, da odcedimo vso odvečno tekočino, to bomo opazili takoj, ko odpremo gazo. Če je masa še vedno mehka, gazo ponovno stisnemo in še naprej cedimo.

Ko smo maslo dobro odcedili, ga vrnemo an prozorno folijo, spet dobro zavijemo z vseh strani in damo v hladilnik za eno uro..

Domače maslo je pripravljeno, da ga uporabljamo …. Namažemo na kruh, za pokušino, ostanek pa shranimo v hladilniku v stekleni posodi s pokrovom.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor