Domače žemljice
Print Friendly, PDF & Email

Domače žemljice so pika na i slastnemu zajtrku, ko se za mizo razvaja cela družina. Imajo rahlo hrustljavo skorjico, sredica pa je prijetno mehka. Iz njih lahko naredimo okusne domače sendviče, nanje lahko namažemo domačo marmelado ali jih preprosto namakamo v jajca na oko. Ste tudi vi postali lačni?

Domače žemljice

Domače žemljice – pripomočki:

  • peki papir

Domače žemljice – sestavine:

Sestavine so za 17 žemljic, če odtehtamo 90 g testa/žemljico. Velikost žemljice pa lahko prilagodimo svojim željam.

  • 1 kg moke (bele, polbele, del lahko zamenjamo s pirino)
  • 0,4 dl olivnega olja
  • 0,5 l mlačne vode
  • 1 žlica morske soli

Kvasec:

  • 1 dl mlačnega mleka
  • ščepec kristalnega sladkorja
  • 1 kocka kvasa ali kvas v prahu

Domače žemljice – postopek:

V posodo stresemo 1 kilogram moke. Uporabimo lahko poljubno moko ali mešanico le-te. Jaz sem uporabila domačo polbelo moko. Naredimo 2 jamici; v eno prilijemo 0,4 dl olivnega olja v drugo pa stresemo kvasec oz. suhi kvas po navodilih z embalaže. Kvasec naredimo tako, da v 1 dl mlačnega mleka nadrobimo 1 kocko svežega kvasa ter dodamo ščepec sladkorja in pustimo da kvas vzhaja. To lahko naredimo v skodelici ali kar v jamici, ki smo jo naredili v moko.

Jaz sem uporabila suhi kvas, zato sem v drugo jamico dala 1 dl mlačnega mleka, ščepec kristalnega sladkorja ter dodala vrečko suhega kvasa. Ko je kvas nabreknil, sem v moko dodala še eno žlico morske soli ter prilila 0,5 litra mlačne vode, ter zgnetla v testo s pomočjo kuhinjskega robota. Če robota nimate, testo zamesite z rokami, vendar res dobro zgnetite. Po potrebi dodajte malo vode ali moke.

Dobro zgneteno testo pustimo počivati vsaj 1 uro, da se masa podvoji. Nato testo še enkrat pregnetemo in oblikujemo žemljice. To naredimo tako, da z rokami oblikujemo majhne hlebčke, nato pa z ročajem kuhalnice naredimo zarezo, da dobimo obliko žemlje. Zložimo jih na pekač obložen s peki papirjem in pečemo dobre pol ure v predhodno ogreti klasični pečici na 180 °C.

Domače žemljice

Pečene žemljice pokrijemo z brisačko in jih pustimo, da se počasi ohladijo.Domače žemljice

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor