Domače žemljice
Domače žemljice so pika na i slastnemu zajtrku, ko se za mizo razvaja cela družina. Imajo rahlo hrustljavo skorjico, sredica pa je prijetno mehka. Iz njih lahko naredimo okusne domače sendviče, nanje lahko namažemo domačo marmelado ali jih preprosto namakamo v jajca na oko. Ste tudi vi postali lačni?
Domače žemljice – pripomočki:
- peki papir
Domače žemljice – sestavine:
Sestavine so za 17 žemljic, če odtehtamo 90 g testa/žemljico. Velikost žemljice pa lahko prilagodimo svojim željam.
- 1 kg moke (bele, polbele, del lahko zamenjamo s pirino)
- 0,4 dl olivnega olja
- 0,5 l mlačne vode
- 1 žlica morske soli
Kvasec:
Domače žemljice – postopek:
V posodo stresemo 1 kilogram moke. Uporabimo lahko poljubno moko ali mešanico le-te. Jaz sem uporabila domačo polbelo moko. Naredimo 2 jamici; v eno prilijemo 0,4 dl olivnega olja v drugo pa stresemo kvasec oz. suhi kvas po navodilih z embalaže. Kvasec naredimo tako, da v 1 dl mlačnega mleka nadrobimo 1 kocko svežega kvasa ter dodamo ščepec sladkorja in pustimo da kvas vzhaja. To lahko naredimo v skodelici ali kar v jamici, ki smo jo naredili v moko.
Jaz sem uporabila suhi kvas, zato sem v drugo jamico dala 1 dl mlačnega mleka, ščepec kristalnega sladkorja ter dodala vrečko suhega kvasa. Ko je kvas nabreknil, sem v moko dodala še eno žlico morske soli ter prilila 0,5 litra mlačne vode, ter zgnetla v testo s pomočjo kuhinjskega robota. Če robota nimate, testo zamesite z rokami, vendar res dobro zgnetite. Po potrebi dodajte malo vode ali moke.
Dobro zgneteno testo pustimo počivati vsaj 1 uro, da se masa podvoji. Nato testo še enkrat pregnetemo in oblikujemo žemljice. To naredimo tako, da z rokami oblikujemo majhne hlebčke, nato pa z ročajem kuhalnice naredimo zarezo, da dobimo obliko žemlje. Zložimo jih na pekač obložen s peki papirjem in pečemo dobre pol ure v predhodno ogreti klasični pečici na 180 °C.
Pečene žemljice pokrijemo z brisačko in jih pustimo, da se počasi ohladijo.
Dober tek!