Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni
Pogosto pečem kruh, toda noben me ne navduši tako kot zdrav pirin kruh z lanenimi semeni. Njegova priprava je enostavna, kruh vsebuje velik delež pirine moke, poleg nje pa tudi lanena semena, ki mu še dodatno izboljšajo okus. Če ga še nikoli niste naredili, svetujem, da zberete pogum in voljo ter ga naredite. Tako zelo okusen je, da ga lahko jeste kar samega.
Pripomočki za pirin kruh:
- pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za testo
- kuhalnica
- pekač
- peka papir
- pečica
- kuhinjska krpa
Sestavine za pirin kruh:
- 400 g pirine moke
- 100 g gladke bele moke
- 1 jušna žlica oljčnega olja
- 3 jušne žlice lanenih semen
- 20 g svežega kvasa
- 1 čajna žlička himalajske ali morske soli
- 1 čajna žlička rjavega ali kokosovega sladkorja
- 3 dl tople vode (po potrebi lahko še dodate, če bo zmes pregosta)
- kuhinjski nož
- čopič in malo vode za škropljenje kruha
Postopek za pripravo pirinega kruha:
V posodo damo moko in v sredino nadrobimo kvas.
Kvas zalijemo z malo tople vode in s pomočjo kuhalnice premešamo. Pustimo nekaj minut, da vzhaja.
Dodamo oljčno olje, sladkor, sol, lanena semena ter preostanek vode. Mešamo z rokami ali si pomagamo s kuhinjskim robotom.
Ko dobimo gladko zmes, jo prestavimo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peka papirjem.
Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Pečico segrejemo na 70 stopinj Celzija in pekač s pokritim kruhom vstavimo vanjo. Kruh pustimo počivati vsaj 30 minut, še raje 45 minut. Nato ga še malo oblikujemo in po površini zarežemo križ.
Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija in nato vanjo vstavimo pekač s kruhom. Pred peko kruh rahlo premažemo z vodo. Pečemo nekje od 45 do 50 minut, dokler ne dobi zlato-rjave barve. Potem ga vzamemo iz pečice in ovijemo v kuhinjsko krpo. Če ne želimo, da se drobi, je najbolje počakati, da se bo malo ohladil. Kruh je že na pogled privlačen, njegov okus pa je zares poln in odličen.
Ob prerezu lahko vidimo, kako lep je tudi v notranjosti. Mmm, ne izgubljajmo besed in si ga raje privoščimo. Dober tek!