Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni
Print Friendly, PDF & Email

Pogosto pečem kruh, toda noben me ne navduši tako kot zdrav pirin kruh z lanenimi semeni. Njegova priprava je enostavna, kruh vsebuje velik delež pirine moke, poleg nje pa tudi lanena semena, ki mu še dodatno izboljšajo okus. Če ga še nikoli niste naredili, svetujem, da zberete pogum in voljo ter ga naredite. Tako zelo okusen je, da ga lahko jeste kar samega.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Pripomočki za pirin kruh:

  • pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za testo
  • kuhalnica
  • pekač
  • peka papir
  • pečica
  • kuhinjska krpa

Sestavine za pirin kruh:

  • 400 g pirine moke
  • 100 g gladke bele moke
  • 1 jušna žlica oljčnega olja
  • 3 jušne žlice lanenih semen
  • 20 g svežega kvasa
  • 1 čajna žlička himalajske ali morske soli
  • 1 čajna žlička rjavega ali kokosovega sladkorja
  • 3 dl tople vode (po potrebi lahko še dodate, če bo zmes pregosta)
  • kuhinjski nož
  • čopič in malo vode za škropljenje kruha

Postopek za pripravo pirinega kruha:

V posodo damo moko in v sredino nadrobimo kvas.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Kvas zalijemo z malo tople vode in s pomočjo kuhalnice premešamo. Pustimo nekaj minut, da vzhaja.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Dodamo oljčno olje, sladkor, sol, lanena semena ter preostanek vode. Mešamo z rokami ali si pomagamo s kuhinjskim robotom.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Ko dobimo gladko zmes, jo prestavimo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peka papirjem.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Pečico segrejemo na 70 stopinj Celzija in pekač s pokritim kruhom vstavimo vanjo. Kruh pustimo počivati vsaj 30 minut, še raje 45 minut. Nato ga še malo oblikujemo in po površini zarežemo križ.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija in nato vanjo vstavimo pekač s kruhom. Pred peko kruh rahlo premažemo z vodo. Pečemo nekje od 45 do 50 minut, dokler ne dobi zlato-rjave barve. Potem ga vzamemo iz pečice in ovijemo v kuhinjsko krpo. Če ne želimo, da se drobi, je najbolje počakati, da se bo malo ohladil. Kruh je že na pogled privlačen, njegov okus pa je zares poln in odličen.

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Ob prerezu lahko vidimo, kako lep je tudi v notranjosti. Mmm, ne izgubljajmo besed in si ga raje privoščimo. Dober tek!

Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor