Pšenično pirini kifeljčki s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Pšenično pirini kifeljčki s skuto so odličen prigrizek, ki ga brez zadržkov lahko ponudimo gostom. Dobri so že sami po sebi, še posebej ogreti. Zraven bi pa gotovo sodil tudi košček dobre mesnine. Pripravljeni so iz pšenične in pirine moke, vsake enaka količina, za rahlost je dodana še gladka skuta.

Pripomočki za pripravo pšenično pirinih kifeljčkov s skuto

  • pekač, ki pride s pečico

Sestavine za pripravo pšenično pirinih kifeljčkov s skuto

za kvasni nastavek

  • 1,5 dl mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 30 g kvasa

za testo

  • 300 g pšenične moke
  • 300 g pirine moke
  • sol
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • 180 g gladke skute
  • 1,3 dl mleka

za posip

  • mleta bučna semena, orehi, mak….

Postopek priprave pšenično pirinih kifeljčkov s skuto

Najprej si pripravimo kvasni nastavek. V lonček nalijemo mleko in postavimo na kuhalno ploščo. Dodamo žličko sladkorja in premešamo. Mleko segrejemo do mlačnega. Nato nadrobimo še kvas in pustimo 7-8 minut, da vzhaja.

V skledo presejemo pšenično in pirino moko ter solimo. Maslo raztopimo in v ločeni skledici razžvrkljamo dve jajci. V moko naredimo jamico in vanjo zagrebemo vzhajan kvas. Dolijemo raztopljeno maslo in ponovno rahlo zagrebemo. 

Dodamo razžvrkljani jajci. Delček si pustimo, saj bomo na koncu že oblikovane kifeljčke premazali. Do tukaj smo sestavine zagrebli kar z žlico. Sedaj pa si pripravimo ročni mešalnik. Dodamo skuto in s kavljema premešamo in nazadnje vmešamo še mlačno mleko. Vgnetemo voljno in mehko testo.

Testo predenemo na pomokan pult in ga razdelimo na osem enakih delov. Oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pomokan peki papir. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15-20 minut.

Po počitku vzamemo kroglico testa in jo na pomokanem pultu razvaljamo v krog s premerom do 15 cm in prerežemo vodoravno, navpično in po obeh diagonalah, da dobimo osem trikotnikov, ki jih zavijemo v kifeljček. Zavijamo od širšega proti ožjemu robu. Polagamo jih na pekač obložen s peki papirjem. S čopičem jih premažemo z jajcem in posujemo s poljubnim posipom.

Pečico nastavimo na 160 stopinj Celzija ventilatorsko in pšenično pirine kifeljčke s skuto postavimo kar v hladno. Čas pečenja prvega pladnja je zato daljši in sicer 25 minut. Drugi pladenj postavimo v že ogreto pečico in pečemo približno 18 minut. Ravno tako tretji. Po peki jih ohladimo in ponudimo mlačne. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor