Mehki šarkelj kruhki
Izredno mehki šarkelj kruhki, ki so hitro narejeni in hitro pečeni ter jih tako lahko postrežemo kadarkoli še tople. Pri pravilnem shranjevanju v zaprti leseni ali stekleni posodi in temperaturah do 20 °C, pa ostanejo sveži in mehki tudi do 3 dni. Ampak ponavadi jih zmanjka že prvi dan 🙂
Pripomočki za mehke šarkelj kruhke:
- pečica
- pekač za šarkelj
Sestavine za mehke šarkelj kruhke:
Pekač za šarkelj 26 ali 28 cm:
- 470 g gladke pšenične moke
- 5 g suhega kvasa (ali 1/3 kocke svežega kvasa)
- 1 jajce
- 12 g sladkorja
- 8 g soli
- 2 žlici olja
- 240 ml vode
Za premaz:
- 1 jajce
Postopek za mehke šarkelj kruhke:
Najprej za testo zmešamo 2,4 dl mlačne vode s sladkorjem in kvasom. Jaz najraje uporabljam suh kvas, lahko pa vzamete tudi svežega. Postopek je pri obojem enak. Vse dobro zmešamo in pustimo par minut (5 do 10), da se kvas malo aktivira.
Med tem natehtamo moko, ji dodamo sol, jajce in olje.
Sedaj moki dodamo še mešanico vode, sladkorja in kvasa ter zamesimo testo. Mesimo lahko z robotom ali na roke, dokler ne dobimo voljnega testa, ki pa je še malce lepljivo.
Posodo s testom za mehke šarkelj kruhke pokrijemo in pustimo vzhajati 45 min. Nato testo stresemo na pomokano delovno površino, še enkrat rahlo pregnetemo in ga razrežemo na 6 delov.
Vsak del s pomočjo prstov in dlani oblikujemo v kroglico in jo položimo v z oljem premazan in pomokan pekač. Ko zložimo vse kroglice v pekač, ga zopet pokrijemo in vzhajamo 45 min.
Pred pečenjem kruhke še premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih pečemo v naprej ogreti pečici na 180 °C, klasične peke, 30 minut.
Ko mehke šarkelj kruhke vzamemo iz pečice lahko zgornjo skorjo še premažemo s stopljenim maslom, pokrijemo s krpo za 10 minut, pustimo da se vsaj delno ohladijo in postrežemo.
Dober tek! 😊