Gruzijski hačapuri
Print Friendly, PDF & Email

Gruzijski hačapuri spada med tradicionalne gruzijske jedi in se ga praviloma polni s Sulgunijem, mehkim, nežnim sirom, značilnim za pokrajino Samegrelo. Kljub temu je poznanih veliko različic priprave hačapurija, tako po obliki, kot nadevu in načinu pečenja. Jaz sem ga pripravila v simpatični obliki “čolničkov”, lahko pa se ga oblikuje kot pico. Nadev sem pripravila s feta sirom in mozzarello ter jajcem, lahko bi dodala skuto, kremni sir….Pečemo ga v pečici ali kar v ponvi. Izdelava ni zahtevna, izdelek pa izredno dober. Vsem ljubiteljem mlečnih izdelkov toplo priporočam v pripravo.

Pripomočki za pripravo gruzijskega hačapurija

  • skleda za pripravo testa
  • merilna posodica
  • električni mešalnik
  • kuhinjska krpa
  • nož
  • skledica za nadev
  • žlica
  • manjša posoda za topljenje masla/lonček
  • valjar
  • peki papir
  • čopič

Sestavine za pripravo gruzijskega hačapurija

za 2 kosa/2 osebi

za testo

  • 210 g moke
  • sol (čajna žlička)
  • 1 žličko suhega kvasa
  • 1 žličko sladkorja
  • 0,6 dl mleka
  • 0,6 dl vode
  • 20 g masla
  • 2 ščepca moke za delovno površino

za nadev

  • 150 g feta sira
  • 75 g mozzarelle
  • 1 jajce

za premaz

  • 10 g masla

Postopek priprave gruzijskega hačapurija

Najprej pripravimo in odmerimo sestavine, ter zamešamo testo.

V skledo damo moko (200 g, 10 g si pustimo za končno oblikovanje testa) in sol, sol zagrebemo in dodamo sladkor ter suhi kvas. Premešamo kar z žlico. Če uporabimo mikrovalovno pečico, postavimo skledico z maslom vanjo in ga stopimo, v nasprotnem primeru damo košček masla v manjši lonček in ga na nizki temperaturi segrevamo na kuhalni plošči. Ohladimo do mlačnega. Dodamo ga v skledo za pripravo testa k suhim sestavinam. Ponovno premešamo kar z žlico. Na koncu vlijemo še tekočino, torej mleko in vodo.

Z električnim mešalnikom vgnetemo testo. Delovni pult rahlo pomokamo in oblikujemo dve, enako veliki kroglici testa, ki ju položimo na pomokan kos peki papirja in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Počivati pustimo eno uro.

Medtem pripravimo nadev za gruzijski hačapuri. V skledo kar z rokama nadrobimo feta sir, ravno tako natrgamo mozzarello. Na koncu dodamo še eno jajce in premešamo na grobo kar z žlico. Soli ne dodajamo, saj je feta sir dovolj slan.

Ko si testo spočije, pomokamo delovno površino in kroglici z valjarjem nežno raztegnemo v elipso. Dodamo 2/3 nadeva. Pazimo, da rob ostane čist. Oba nasprotna, daljša konca stisnemo skupaj, kot bi želeli narediti šiv, vogalčke pa zasukamo, da nastane ušesce.    

Gruzijski hačapuri obrnemo naokrog, da imamo prejšnjo hrbtno stran sedaj zgoraj in od ušesca do ušesca zarežemo z nožem, da pridemo do nadeva. Testo z obeh strani rahlo razpremo in v vsakega dodamo še polovico preostale tretjine nadeva. Testo premažemo s čopičem s stopljenim maslom.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo ventilatorsko 20 minut. Med peko preverimo, da se gruzijski hačapuri lepo, zlato rjavo zapeče. Jed lahko jemo samostojno, kot večerjo. Zraven lahko postrežemo solato, dobro bi se podal tudi kefir, jogurt ali kislo mleko. Svež gruzijski hačapuri iz pečice, le rahlo ohlajen, je slasten. Težko se mu upremo. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor