Domače sirove štručke
Imate radi sirove štručke? Če obožujete sir, kot ga obožujemo pri nas doma, potem je odgovor zagotovo pritrdilen. Domače sirove štručke po tem receptu so res mehke, okusne, vendar jih rado hitro zmanjka. Meni pri peki pomaga tudi štiri letna hčerka, ki nanje pridno naloži sir, preden jih dava v pečico.
Domače sirove štručke – pripomočki:
- cedilo
- pekač v velikosti pečice
- strgalo za sir
Domače sirove štručke – sestavine
Za cca 9 štručk:
- 500 g gladke bele moke
- 1 vrečka suhega kvasa (7 g)
- 3 dl tople vode
- 1 dl repičnega olja
- 1 čajne žličko soli
- 250 g grobo naribanega sira – sama uporabim edamca
- 1 jajce
Domače sirove štručke – postopek
Polovico moke (250 g) presejemo čez cedilo. Dodamo kvas ter vodo in zmešamo s kuhalnico v gladko zmes.
Nato čez zmes presejemo še preostali del moke in sol. Zmesi ne mešamo.
Vse skupaj pokrijemo s čistim kuhinjskim servetom in postavimo na toplo. Pustimo, da spodnji del naraste, vzhaja naj približno 1 uro.
Ko spodnji del naraste, zamesimo testo in dodamo olje. Pustimo 20 minut, da še malo vzhaja. Prižgemo klasično pečico na 200 °C.
Po 20 minutah iz testa naredimo kroglice (cca. 9 kroglic) in jih postavimo direktno na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pustimo, da še malo vzhajajo.
Med tem naribamo sir in stepemo jajce.
Kroglice nato z dlanmi sploščimo in ji premažemo z jajcem in po vrhu posujemo sir.
Ker nam še nekaj jajca in sira ostane, naredimo iz ostankov še mini sirovke – jajce stresemo med preostali sir in zmešamo in oblikujemo par manjših sirovk (brez testa).
Sirove štručke damo v že pečico za 15 minit.
Male sirovke iz jajca in sira so po navadi prej pečene, in jih jaz raje dam v pečico, ko so sirove štručke že pečene, ter jih pečem okoli 10 min.