Zeliščna frtalja
Zeliščna frtalja je slovenska jed, katere osnovna sestavina so sveža zelišča in jajca. Vendar pa je težko izvedeti, katera zelišča se dajo v pravo frtaljo. Najbolj zanesljiv odgovor je, da uporabimo to, kar nam je všeč in kar imamo trenutno pri roki. Pomembno je le, da so zelišča sveža, najbolje z domačega vrta in da ne uporabljamo posušenih zelišč. Če zelišča nabiramo v naravi, pa jih moramo res poznati, da ne nabiramo kakšnega plevela.
Zeliščna frtalja – pripomočki:
- 2 ponvi, ena naj bo čim bolj globoka
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- manjša skleda
Zeliščna frtalja – sestavine:
Spodaj neštete sestavine zadostujejo za 1-2 osebi.
- šopek svežih zelišč z vrta
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 majhna žlica masla
- ½ čebule
- 3 jajca
- sol
Zeliščna frtalja – postopek:
Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. Zelišča po potrebi očistimo in prav tako sesekljamo.
V ponvi segrejmo malo oljčnega olja in žličko masla. Dodamo čebulo in jo popražimo, da oveni.
Nato dodamo še nasekljana zelišča in vse skupaj pražimo na šibkem ognju.
V skledo ubijemo jajca. Zvišamo temperaturo in dodamo jajca ter premešamo.
Odstavimo z ognja in solimo.
V globoki ponvi segrejemo malo olja in stresemo vanjo zelišča z jajci, poravnamo in ne mešamo, da dobimo lepo omleto.
Najprej jo zapečemo na eni strani, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Ponudimo jo s kosom črnega kruha.
Dober tek!