Zelenjavna pita s krompirjevo skorjo
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavna pita, čisto brez moke, ker je ne potrebuje. Lahka predvsem za želodec in popolna za večerjo. Zelenjavna pita s krompirjevo skorjo je okusna in zdrava jed. Priprava je enostavna, poskusite!

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-12

Zelenjavna pita s krompirjevo skorjo – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • kozica
  • okrogel pekač premera cca. 26 cm
  • kuhalnica
  • papir za peko
  • ponev
  • deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • žlica
  • skleda
  • tlačilec krompirja
  • ribežen

Zelenjavna pita s krompirjevo skorjo – sestavine:

Za 4 osebe:

  • cca. 400 g krompirja
  • 1 večja rdeča paprika
  • 1 bučka
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • cca. 6 češnjevih paradižnikov
  • žlica nasekljanega peteršilja
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • voda za kuhanje
  • žlica masla

Zelenjavna pita s krompirjevo skorjo – postopek:

Krompir dobro operemo, denemo ga v kozico in ga prelijemo s toliko vode, da je dobro prekrit. Vodo solimo.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo

Postavimo ga na štedilnik in pustimo, da se kuha. Med tem, pripravimo zelenjavo, ki jo dobro operemo in jo očistimo zelenih delov. Čebulo in česen olupimo in ju narežemo.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-1

Ko se je krompir do mehkega skuhal, mu odlijemo vročo vodo in prilijemo mrzlo, da se bo lažje lupil, ne pustimo ga preveč časa, da se nam preveč ne ohladi, približno 3 minute. Med tem, ko se krompir namaka, na štedilnik pristavimo ponev, v katero zlijemo olivno olje, na katerem popražimo čebulo in česen.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-2

Na trakove narežemo še papriko in na koščke bučko, ter oboje stresemo čez čebulo in česen, premešamo, ogenj znižamo in pustimo, da se praži. Solimo in popramo po okusu.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-3

Krompir nato z rokami olupimo, damo ga v skledo in ga s tlačilcem dobro pretlačimo, dodamo mu še maslo in s kuhalnico dobro premešamo.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-4

Vmes prižgemo pečico in jo nastavimo na 180 °C. Pripravimo pekač, ki ga po dnu obložimo s papirjem za peko. Ker se je zelenjava do sedaj že dobro popražila, ji dodamo še na četrtinke narezan češnjev paradižnik in nasekljan peteršilj, premešamo in štedilnik ugasnemo.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-6

Pretlačen krompir denemo v pekač in ga z rokami razporedimo po celotnem pekaču, tudi ob robu.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-7

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-8

Zelenjavo stresemo čez krompir, s kuhalnico jo razporedimo, ter čezenj posujemo parmezan.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-9

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-10

Pekač potisemo v pečico in pito pečemo 25-30 minut, pri 180 °C. Ko se pita speče in bo krompirjevo dno mogoče še nekoliko mehko, jo pustimo nekaj minut, da “odleži” in krompirjevo dno malenkost zatrdi.

zelenjavna-pita-s-krompirjevo-skorjo-11

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor