Zelenjavna pita brez testa
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavna pita brez testa je enostavnejša verzija običajnih pit, saj nam, tako kot že pove samo ime, ni potrebno pripravljati testa. Priprava je zato veliko preprostejša in tako je recept primeren tudi za kulinarične začetnike. 🙂 Prednost te pite je tudi to, da lahko z njeno pripravo porabimo razno zelenjavo, ki nam je ostala in ne vemo kaj bi naredili iz nje. Primerna je kot priloga ali pa kot glavna jed v družbi solate.

Zelenjvna-pita-brez-testa-9

Pripomočki za zelenjavno pito brez testa:

  • ponev
  • skleda za mešanje
  • možnar ali električni sekljalnik
  • salamoreznica (ni nujno)
  • deska za rezanje in nož
  • metlica za stepanje
  • pekač za pite

Sestavine za zelenjavno pito brez testa premera 26 cm:

  • cca. 5 velikih krompirjev
  • polovica pora
  • 2 korenčka
  • 2 veliki pesti špinače
  • malenkost pršuta oziroma slanine (lahko izpustimo)
  • 3 velika jajca
  • 1 dl mleka (uporabila sva manj sladko riževo mleko, ampak lahko uporabite tudi navadnega)
  • 1,5 žlice chia semen
  • 1,5 žlice lanenih semen
  • olivno olje
  • sol, poper, majaron, peteršilj, kajenski poper, česen v prahu,…

Semena lahko nadomestite še s 3 jajci in 1/2 dl mleka. Količine sestavin so nekoliko odvisne od višine vaše pite oziroma pekača. Zelenjavo, ki jo bomo uporabili za nadev, lahko nadomestite s poljubno zelenjavo.

Postopek priprave zelenjavne pite brez testa:

Krompir olupimo, operemo, obrišemo in narežemo na rezine debele 2 mm. Pri tem si pomagamo s salamoreznico ali kakšnim podobnim pripomočkom.

Pečico segrejemo na 180°C (običajno).

Krompir začinimo (sol, poper, peteršilj) in mu dodamo olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo.

Pekač za pite malenkost namastimo. Naj zložimo prvo plast krompirja tako, da en krompir prekriva drugega. Na ta način se izognemo luknjam. Nato obložimo rob pekača na podoben način. Po potrebi lahko rezine krompirja zarežemo, da se nam bo lepo prilegal na dno pekača.

Postopek ponovimo še 2 – 3 krat. Če nam kaj krompirja ostane, ga prihranimo za nadev.

Pekač potisnemo v pečico in pečemo 25 minut.Zelenjvna-pita-brez-testa-1

Med tem časom pripravimo nadev.

V možnarju oziroma sekljalniku zdrobimo chia in lanena semena. Dodamo jim 10 žlic vode in pustimo 10 minut, da nabreknejo.

Korenčka narežemo na kolobarje in ju damo kuhat skupaj s krompirjem, ki nam je ostal. Kuhamo cca. 15 minut.

Zelenjvna-pita-brez-testa-2

Por očistimo in narežemo na kolobarje. Špinačo operemo.

V ponev damo olivno olje, ga segrejemo in na njem popražimo por. Dodamo mu še špinačo in pražimo, dokler špinača ne oveni in vsa tekočina izpari.

Zelenjvna-pita-brez-testa-3

Pršut narežemo na trakce in ga na hitro popečemo v ponvi.

Zelenjvna-pita-brez-testa-4

Po 25 minutah vzamemo pekač iz pečice in pričnemo z zlaganjem nadeva.

Temperaturo pečice nastavimo na 200°C.

Na krompir najprej položimo por in špinačo. Nanje razporedimo pršut. Na vrh položimo še kuhan in odcejen korenček.

Zelenjvna-pita-brez-testa-5

V skledi za mešanje malenkost razžvrkljamo jajca, dodamo mleko in po okusu začinimo (sol, poper, česen v prahu, peteršilj, majaron, kajenski poper,…). Vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še nabrekla semena in ponovno dobro premešamo.
Zelenjvna-pita-brez-testa-6

Dobljeno zmes prelijemo čez zelenjavo. Pazimo, da bo zmes tudi med rezinami krompirja na robu pite.

Zelenjvna-pita-brez-testa-7

Pito potisnemo v pečico in pečemo še 25 minut.

Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut, da se malenkost ohladi. Nato pa jo lahko postrežemo.

Tako je naša zelenjavna pita brez testa pripravljena.

Dober tek. 🙂

Zelenjvna-pita-brez-testa-9

Zelenjvna-pita-brez-testa

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor