Špinačna pita s sirom in mladimi listi rdeče pese
Špinačna pita s sirom in mladimi listi rdeče pese bo navdušila gurmane. Ravnodušne ne bo pustila niti vegetarijance. Če smo srečneži in imamo vrt in če na njem lahko naberemo mlade liste špinače in rdeče pese, pa bo pita daleč najboljša.
Špinačna pita s sirom in mladimi listi rdeče pese – pripomočki:
- tehtnica
- ponev
- pekač premera 27 cm
- deska za rezanje
- nož
- lopatka
- posoda za mešanje
- električni mešalec
Špinačna pita s sirom in mladimi listi rdeče pese – sestavine:
Sestavine so za pekač premera 27 cm
Krhko testo:
- 250 g gladke moke
- 125 g masla
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- kavna žlička pecilnega
- ščep soli
- po potrebi žlica ali dve mrzle vode
Nadev:
- večji šop listov mlade špinače
- manjši šop listov mlade rdeče pese
- 3 vejice peteršilja (zelenje)
- 7 vejic drobnjaka
- 1 strok česna
- 1 manjša čebula
- 3 žlice olja
- 5oo g kremnega sira Philadelphia (ali podobnega)
- 2 rumenjaka
- 3 beljaki (sneg)
- poper
- ščep muškatnega oreščka
Špinačna pita s sirom in mladimi listi rdeče pese – postopek:
V posodo za mešanje damo vse sestavine za testo in ugnetemo testo. Po potrebi dodamo žlico ali dve mrzle vode. Kepo testa damo v pvc folijo in za 30 minut v hladilnik.
Špinačne in pesne liste umijemo in narežemo na trakove.
Čebulo, česen, drobnjak in peteršilj drobno nasekljamo ter na olju rahlo prepražimo.
Dodamo grobo narezane liste špinače in pese ter podušimo. Pustimo, da se ohladi.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga porazdelimo po pekaču. Z vilico ga prepikamo in ga za 10 min damo v pečico na 190 stopinj Celzija.
V drugi posodi zmešamo kremni sir, dodamo dušeno zelenjavo, dva rumenjaka in sneg treh beljakov. Z lopatko rahlo premešamo. Popramo in dodamo malo muškatnega oreščka.
Nadev premažemo čez celo površino testa.
Pečemo še približno 30 minut na 185 stopinj Celzija oz. odvisno od pečice.