Sočne polnjene buče
Buče na naših vrtovih počasi dosegajo svoje maksimalne velikosti. Večje buče lahko pripravite za kosilo ali večerjo kot samostojno jed. V nadaljevanju si lahko preberete, kako pripraviti sočne polnjene buče kot lahko večerjo ali kosilo.
Pripomočki za sočne polnjene buče:
- deska za rezanje
- nož
- pečica
- pekač
- večja posoda
- manjša posoda
- žlica
Sestavine za sočne polnjene buče:
- ena velika buča
- kisla smetana
- 300 g mletega mesa
- dimljen sir
- 1-2 jajci
- poper
- sol
- origano
Postopek priprave za sočne polnjene buče:
Buče najprej operemo in po dolgem razpolovimo. Z žličko izdolbemo sredico s semeni in vsako polovičko posolimo. Polovički postavimo na pekač in pečemo 10 minut na 200°C.
Vmes pripravimo zmes, s katero bomo napolnili polovički buče. Zmes pripravimo tako, da najprej na manjše koščke narežemo izdolbene kose buče, ki jih primešamo mletemu mesu.
V drugi posodici si pripravimo razžvrkljana jajca, katerim dodamo še 4 žlice kisle smetane. Obe sestavini premešamo. Tako dobljeno maso vmešamo med mleto meso in buče, vse sestavine pa popopramo in začinimo z origanom.
Po desetih minutah vzamemo iz pečice polovički buč, ki jih napolnimo z zmesjo vseh sestavin, in sicer najprej do polovice, nato pokrijemo z dimljenim sirom in dodamo zmes do vrha polovičk in na vrhu še enkrat pokrijemo z rezinami sira.
Tako pripravljene bučke postavimo nazaj v pečico in pečemo približno 25 minut na 200°C. Zadnjih 5 minut vključimo ventilator, da se sir lepo zapeče. Ko so bučke pečene, odlijemo iz njih odvečno tekočino (pri tem si pomagamo z lopatkami).
Ponudimo sočne polnjene buče kot samostojno jed. Zraven lahko ponudimo rezino kruha popečeno na olivnem olju. Naj vam dobro tekne!