Sočen rižev narastek s češnjami in z jagodami
Rižev narastek običajno vsebuje rozine in naribana jabolka za sočnost. Ta recept pa vsebuje prvo spomladansko sadje: češnje in jagode, ki poskrbijo za sočnost narastka, sladkoben okus in prijeten rdeč kontrast belemu rižu. Rižev narastek lahko postrežemo še topel ali pa ohlajen. Zraven se prileže sadna solata oziroma kompot ali pa kepica vaniljinega sladoleda.
Sočen rižev narastek s češnjami in z jagodami – pripomočki:
- 2 skledi
- nož
- deska
- skodelica
- električni mešalnik
- polovični pekač (cca. 20 x 30 cm)
- lopatka
- žlica
- tehtnica
- lonec
- kuhalnica
- papir za peko ali maščoba in moka za pekač
Sočen rižev narastek s češnjami in z jagodami – sestavine:
- 1 l mleka
- 200 g riža
- 4 jajca
- 4 žlice sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
- malo ruma
- 300 g češenj in jagod
Sočen rižev narastek s češnjami in z jagodami – postopek:
Mleko zavremo in med stalnim mešanjem zakuhamo riž. Izberemo takšen riž, ki se razkuha. Kuhamo tako dolgo, da je riž mehak, morda že razkuhan. Odvečno mleko bo riž popil med ohlajanjem. Riž lahko skuhamo že en dan vnaprej, da se dobro ohladi. V tem primeru ga postavimo čez noč v hladilnik.
Češnjam odstranimo koščice in jih narežemo na manjše kose. Prav tako očistimo jagode in jih razrežemo.
Jajca ločimo. Iz beljakov in obeh vrst sladkorja stepemo trd sneg.
Penasto stepemo tudi rumenjake, ki smo jim dodali malo ruma. V rumenjakovo maso postopno dodajamo ohlajen mlečni riž in mešamo z električnim mešalnikom.
V to maso ročno primešamo sadje.
Na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
Maso zlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko ali pomastili z maščobo in pomokali. Pečemo v navadni pečici pri 180°C, približno 35 minut.
Narastek lahko serviramo topel ali ohlajen. Zraven ponudimo kompot ali kepico vaniljinega sladoleda.
Brbončice vam bodo hvaležne.