Šmorn
Print Friendly, PDF & Email

Knapovsko sonce ali funštrc ali cesarski praženec … V različnih koncih Slovenije ima ta jed različno ime. V osnovi pa so sestavine pri vseh enake – jajca, moka, mleko, sladkor, maščoba za peko.

Šmorn (5)

Pripomočki za pripravo šmorna:

  • 2 posodi za mešanje
  • mešalnik
  • žlica
  • posoda za peko

Sestavine za pripravo šmorna:

  • 2 jajci
  • 250 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • 4 žlice moke
  • ščep soli
  • rozine namočene v rum, sok ali vodo
  • maslo

Postopek za pripravo šmorna:

Ločimo rumenjake od beljakov. V eni posodi stepemo beljake s ščepcem soli. V drugi posodi zmešamo rumenjake, mleko, sladkor in moko.

Šmorn

Dodamo še rozine in stepen beljak ter narahlo premešamo.

Šmorn (2)

V posodi za peko stopimo košček masla in vlijemo mešanico.

Šmorn (3)

Ko šmorn obrnemo, ga s kuhalnico nastrgamo na koščke in jih popečemo.

Šmorn (4)

Po želji lahko posujemo še s sladkorjem v prahu.

Predlogi
Po okusu lahko rozine izpustite. Namesto masla, lahko uporabite svinjsko mast ali olje. Pri postrežbi lahko zraven ponudite marmelado, čokoladni preliv, sadni preliv …

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor