Šmorn
Knapovsko sonce ali funštrc ali cesarski praženec … V različnih koncih Slovenije ima ta jed različno ime. V osnovi pa so sestavine pri vseh enake – jajca, moka, mleko, sladkor, maščoba za peko.
Pripomočki za pripravo šmorna:
- 2 posodi za mešanje
- mešalnik
- žlica
- posoda za peko
Sestavine za pripravo šmorna:
- 2 jajci
- 250 ml mleka
- 1 vanilin sladkor
- 4 žlice moke
- ščep soli
- rozine namočene v rum, sok ali vodo
- maslo
Postopek za pripravo šmorna:
Ločimo rumenjake od beljakov. V eni posodi stepemo beljake s ščepcem soli. V drugi posodi zmešamo rumenjake, mleko, sladkor in moko.
Dodamo še rozine in stepen beljak ter narahlo premešamo.
V posodi za peko stopimo košček masla in vlijemo mešanico.
Ko šmorn obrnemo, ga s kuhalnico nastrgamo na koščke in jih popečemo.
Po želji lahko posujemo še s sladkorjem v prahu.
Dober tek.