Slani puhasti kruhki
Print Friendly, PDF & Email

V primeru, ko vam zmanjka kruha in se vam res ne ljubi iti v trgovino, si privoščite slane puhaste kruhke, saj imate sestavine najbrž že kar doma. Če ste ljubitelji sirnih namazov, si namažite le te na njih. Prav tako pa so odlični tudi z Nutello.

Slani puhasti kruhki – pripomočki:

  • dve plastični posodi
  • lonček
  • kuhalnica, vilica, topi nož in valjar
  • kuhinjske brisače in kuhinjska krpa
  • ponev
  • štedilnik

Slani puhasti kruhki – sestavine:

(za 20 -25 kruhkov)

  • 400 g gladke moke
  • cca. 330 ml mlačne vode
  • 7 g svežega kvasa
  • žlička soli
  • cca 2 dl olja za cvrtje (odvisno od velikosti posode)

za slani namaz:

  • 50 g slanega feta sira
  • 50 g kisle smetane

Slani puhasti kruhki – postopek:

Najprej pripravimo testo, ki je pravzaprav enako testu za pico. V plastično posodo stresemo moko, dodamo žličko soli ter premešamo s kuhalnico.

V lončku segrejemo vodo do mlačnega ter raztopimo sveži kvas.

Sedaj mešanico kvasa in vode postopoma vlivamo v moko in sproti mešamo s kuhalnico. Mešamo toliko časa, dokler se mokre in suhe sestavine ne povežejo v kompaktno zmes. Nato kuhalnico odložimo, pomokamo roke in gnetemo testo še vsaj 3 – 5 minut. V kolikor je testo bolj mokro, med gnetenjem dodajamo moko malo po malo.

Pregneteno testo (lahko ga gnetemo v posodi ali na delovni površini) vrnemo nazaj v posodo ter ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ali zapremo s pokrovom v kolikor imamo tako posodo.

Pustimo, da testo vzhaja vsaj 20 – 30 min. Nato pripravimo delovno površino in testo razvaljamo na debelino 0,5 cm. Vzamemo topi nož (za mazanje) ter režemo poljubno velike kose (tudi oblika je seveda lahko poljubna).

V ponvi dobro segrejemo olje, da bo primerno za cvrtje. Testo polagamo v olje in cvremo na vsaki strani približno 1 minuto. Kruhki se bodo začeli rahlo napihovati in takrat jih tudi obrnemo. Biti morajo nežno zapečeni kakor na spodnji sliki.

Obračamo jih z vilico in polagamo v posodo, katero obložimo s kuhinjskimi brisačami, da vpijejo odvečno maščobo. Poleg si pripravimo odličen sirni namaz iz feta sira in kisle smetane ali pa jih namažemo kar z Nutello. Slani puhasti kruhki so odlični za zajtrk ali večerjo ter ob pripravi prigrizkov za večje število ljudi (takrat lahko tudi podvojite sestavine)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor