Slani puhasti kruhki
V primeru, ko vam zmanjka kruha in se vam res ne ljubi iti v trgovino, si privoščite slane puhaste kruhke, saj imate sestavine najbrž že kar doma. Če ste ljubitelji sirnih namazov, si namažite le te na njih. Prav tako pa so odlični tudi z Nutello.
Slani puhasti kruhki – pripomočki:
- dve plastični posodi
- lonček
- kuhalnica, vilica, topi nož in valjar
- kuhinjske brisače in kuhinjska krpa
- ponev
- štedilnik
Slani puhasti kruhki – sestavine:
(za 20 -25 kruhkov)
- 400 g gladke moke
- cca. 330 ml mlačne vode
- 7 g svežega kvasa
- žlička soli
- cca 2 dl olja za cvrtje (odvisno od velikosti posode)
za slani namaz:
- 50 g slanega feta sira
- 50 g kisle smetane
Slani puhasti kruhki – postopek:
Najprej pripravimo testo, ki je pravzaprav enako testu za pico. V plastično posodo stresemo moko, dodamo žličko soli ter premešamo s kuhalnico.
V lončku segrejemo vodo do mlačnega ter raztopimo sveži kvas.
Sedaj mešanico kvasa in vode postopoma vlivamo v moko in sproti mešamo s kuhalnico. Mešamo toliko časa, dokler se mokre in suhe sestavine ne povežejo v kompaktno zmes. Nato kuhalnico odložimo, pomokamo roke in gnetemo testo še vsaj 3 – 5 minut. V kolikor je testo bolj mokro, med gnetenjem dodajamo moko malo po malo.
Pregneteno testo (lahko ga gnetemo v posodi ali na delovni površini) vrnemo nazaj v posodo ter ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ali zapremo s pokrovom v kolikor imamo tako posodo.
Pustimo, da testo vzhaja vsaj 20 – 30 min. Nato pripravimo delovno površino in testo razvaljamo na debelino 0,5 cm. Vzamemo topi nož (za mazanje) ter režemo poljubno velike kose (tudi oblika je seveda lahko poljubna).
V ponvi dobro segrejemo olje, da bo primerno za cvrtje. Testo polagamo v olje in cvremo na vsaki strani približno 1 minuto. Kruhki se bodo začeli rahlo napihovati in takrat jih tudi obrnemo. Biti morajo nežno zapečeni kakor na spodnji sliki.
Obračamo jih z vilico in polagamo v posodo, katero obložimo s kuhinjskimi brisačami, da vpijejo odvečno maščobo. Poleg si pripravimo odličen sirni namaz iz feta sira in kisle smetane ali pa jih namažemo kar z Nutello. Slani puhasti kruhki so odlični za zajtrk ali večerjo ter ob pripravi prigrizkov za večje število ljudi (takrat lahko tudi podvojite sestavine).
Dober tek!