Skutina pita kakor rožice
Skutina pita kakor rožice je enostavna jed, ki jo lahko pripravite bodisi za zajtrk ali večerjo. Podobna raznoraznim burekom, vendar še bolj okusna in seveda lepša po izgledu. Ko je jed končana ne potrebujete nobenih nožev za rezanje, samo dobre ljudi okrog sebe, pekač na sredini mize in hitre prste.
Skutina pita kakor rožice – pripomočki:
- srednje velika posoda
- žlica
- večja deska
- oster velik nož
- okrogel pekač premera 32 cm
- pečica
Skutina pita kakor rožice – sestavine:
- 250 g skute
- 1 paket vlečenega testa (300 g)
- 2 jajci
- 150 ml kisle smetane
- 100 ml sladke smetane
- ščepec soli
Skutina pita kakor rožice – postopek
Sam postopek je zelo enostaven in vse skupaj vam bo vzelo približno 10 minut.
Vzemite plastično posodo in vanjo stresite skuto, 1 jajce, ščepec soli in sladko smetano. Vse skupaj z žlico zmešajte v maso, ki mora bit malenkost tekoča. Če ni, lahko dodate še malo sladke smetane ali malo mleka.
Na delovni površini raztegnite vlečeno testo. Na eno stran položite testo v plasteh, na drugo pa začetno plast in dodajte skutino maso (slika 1). Vzemite novo plast in položite čez maso, ter tako ponavaljajte postopek do konca (slika 2). Ne pozabite dodajat maso tudi po robovih.
Ko ste z maso namazali zadnjo plast vlečenega testa, skutino pito kakor rožice zavijte v rulado in jo postavite na desko. Poleg si pripravite pekač katerega namastite z oljem. Sedaj vzemite velik oster nož in rulado režite na 2 cm debele rezine ter jih postavite v pekač tako, da se dotikajo med seboj.
Potrebujemo še polivko čez skutino pito kakor rožice, saj brez tega ne bi bile sočne. V isto plastično posodo dodajte 1 jajce in kislo smetano ter z žlico premešajte. Postavite pekač pred seboj ter z žlico prelijte vsako “rožico”. Ko dajate maso čez “rožico” morate z žlico delati prostor med plasti, da čim več polivke prodre v notranjost.
Pečico prižgite na 200°C (funkcija pečenja: zgoraj – spodaj) ter pecite približno 40 min oziroma dokler se skutine pite kakor rožice ne obarvajo temno rjave. Nato vzemite pekač iz pečice in počakajte vsaj 20 minut, da se ohladijo. Pekač postavite na sredo mize, se posedite okrog in z rokami trgajte kos po kos. Mislim, da bo taka večerja odličen začetek preživet v krogu prijateljev ali družine. Uživajte v vsakem grižljaju skutine rožice – sit trebušček je zagotovljen.
Dober tek!