Skutin kropec
Print Friendly, PDF & Email

Predstavljam vam enostaven recept, ki je odličen za večerjo. To je skutin kropec. Pravzaprav ne vem od kod tako ime, vendar se spomnim trenutka, ko sem ga jedla. Bila sem pri prijateljičini babici, ki ga je spekla v krušni peči. Mmmm … kaj takega pa še ne! Vem, da pečica ni niti približno enaka kakor krušna peč, vendar to jed jem znova in znova. Poskusite še vi!

Skutin-kropec-7Skutin kropec – pripomočki:

  • večja plastična posoda
  • manjša plastična posoda
  • kuhalnica
  • plastični lonček – merica
  • žlica
  • valjar
  • pekač
  • pečica

Skutin kropec – sestavine:

Testo:

  • 350 g moke
  • polovico vrečke suhega kvasa
  • žlička soli
  • 300 ml mlačne vode
  • žlica olja

Nadev:

  • 500 g pasirane skute
  • 3/4 lončka sladke smetane
  • žlička soli

Skutin kropec – postopek:

Najprej se lotimo testa. Testo je pravzaprav enako kakor za pico. Zmešamo suhe sestavine (moka, kvas in sol).

Skutin-kropec-1

Dodamo še žlico olja ter prelijem z mlačno vodo. Najbolje postopoma in vmes mešamo s kuhalnico. Ko testo ni več mokro, odložimo kuhalnico in gnetemo z rokami vsaj 5 min.

Skutin-kropec-2

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja 45 – 60 minut. Vzhajano testo položimo na delovno površino, katero malenkost pomokamo. Testo razvaljamo na velikost pekača. Pekač naoljimo ter testo položimo nanj. Pečico prižgemo na 200°C.

Skutin-kropec-3

Pripravimo še nadev. Vse sestavine zmešamo v eni plastični posodi. Če imate nepasirano skuto, jo z žlico ali vilico zgnetite na manjše koščke.

Skutin-kropec-4

Nadev enakomerno razporedimo čez testo. Če ostane kakšen košček suh, lahko dodate čez še malo sladke smetane.

Skutin-kropec-5

Vstavite v pečico in pecite približno 40 min, oziroma do zlato rjave barve.

In to je ta enostavna večerja – skutni kropec. Vem, da boste ljubitelji skute navdušeni.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor