Rižota z jajci
Rižota z jajci je okusna in zelo zanimiva priloga mesu in ribi. Zelo dobra je kot samostojna večerja ali zajtrk. Pogosto jo srečate v kitajski kuhinji, postreženo ob piščančjem ali govejem mesu. Jed je preprosta in dokaj hitro pripravljena, zadostna za 4-5 oseb.
Rižota z jajci – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- ponev za praženje
- lesena žlica za mešanje
- posodica
- vilica
Rižota z jajci – sestavine:
- 400 g navadnega belega riža
- 600 dl vode
- 1 goveja kocka
- 4-5 jajc
- rastlinsko olje
- 1 žlico ocvirkov (po želji)
- sol in poper
Rižota z jajci- postopek:
V posodo za kuhanje vlijemo nekaj olja, dodamo riž in z leseno kuhalnico nenehno mešamo, da se riž segreje (kakšnih 5 minut na zmernem ognju).
Pazimo da se riž ne prime.
Malo posolimo, vlijemo vročo vodo, dodamo govejo kocko in v pokriti posodi na tihem ognju kuhamo 25 minut.
Med tem v posodico razbijemo 4-5 celih jajc, dodamo sol, poper in žlico ocvirkov (če želimo dodatno izboljšati okus).
Mešamo z vilico, da se rumenjak in beljak popolnoma združijo.
V ponvi na segretem olju vlijemo pripravljena jajca in jih spečemo. Rahlo mešajoč združimo kuhan riž in pečena jajca.
Pripravljeno!
Dober tek!