Rižev narastek s skuto in jabolki
Rižev narastek je odlična večerja in sladica ob enem, predvsem pa tekne, če rižev narastek popestrimo s sadjem. Recept je prav tako idealen za osebe s celiakijo, za tiste, ki ne smejo jajca ali za osebe z laktozno intoleranco, saj mleko in skuto enostavno zamenjamo z mlečnimi proizvodi, ki ne vsebuje laktoze.
Rižev narastek s skuto in jabolki – pripomočki
- pekač
- pečica
- kozica
- 2 skledi
- strgalo
- kuhalnica
- nož
- žlice
Rižev narastek s skuto in jabolki – sestavine
- 200 g riža
- 1 l mleka
- malo soli
- burbonska vanilija (po želji)
- 500 g skute
- 5 g margarine
- 4 žlice sladkorja ( + sladkor za jabolka)
- 3 – 4 jabolka
- cimet
- mleti orehi (po želji)
Rižev narastek s skuto in jabolki – postopek
Pripravimo mleko, riž, sol in burbonsko vanilijo.
Mleko, sol in burbonsko vanilijo kuhamo na rahlem ognju.
Dodamo opran riž.
Vse skupaj zmešamo in kuhamo približno 15 minut.
Umešamo margarino in sladkor (lahko tudi prej).
Naribamo in olupimo jabolka.
Pripravimo cimet, skuto, jabolka in zmešamo skupaj.
Sladkor dodamo po okusu.
Dodamo riž in zmešamo skupaj.
Maso vlijemo v pekač (20 x 30 cm). Pečemo 30 minut na 180°C
Pred peko ali med peko potrosimo z mletimi orehi.
Rižev narastek je odličen tako topel kot hladen. Prijetno sladkanje želim!