Ratatouille malo drugače
Print Friendly, PDF & Email

Ratatouille je posebna zelenjavna jed, ki bo vaše brbončice ponesla v višave. Je slastna, Francoska tradicionalna jed, ki jo, če je še niste, morate poizkusiti. Priprava je res enostavna in pripravi jo lahko prav vsak! 😀 Lahko jo jemo kot samostojno jed, ali pa jo postrežemo ob rižu ali testeninah. Prava pisana čarovnija na krožniku! 😉

ratatouille

Ratatouille – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • oster nož
  • ponev
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • okrogel pekač, premera cca 20 cm, s pokrovom
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • žlica
  • čajna žlička

Ratatouille – sestavine:

Za 4 osebe

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 mladi čebulici
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1/2 rumene paprike
  • 1 bučka
  • 1/2 jajčevca
  • 5 listov sveže bazilike
  • 1/2 žličke origana
  • 250 g paradižnikove mezge
  • 3 dl vode
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlica sveže naribanega parmezana

Ratatouille – postopek:

Na deski za rezanje, na kolobarje sesekljamo mlado čebulo, ter na lističe narežemo česen.

ratatouille-1

Pravtako na kolobarje, ali kockice narežemo korenček. V ponev zlijemo olivno olje, ter v njem, rumeno prepražimo čebulo in česen.

ratatouille-11

Rahlo osolimo, ogenj znižamo in dodamo narezan korenček. Vse skupaj pražimo še minuto.

ratatouille-2

Nato v ponev, dodamo paradižnikovo mezgo in 3 dl vode. premešamo s kuhalnico in na nizkem ognju pustimo, da počasi vre 20 minut. Vmes večkrat preverimo, da voda ni preveč izhlapela in se vse lepo kuha.

ratatouille-3

Medtem, narežemo na rezine, približno iste debeline (2-3 mm), še bučko, paprike in jajčevec, katerega najprej razpolovimo po dolžini.

ratatouille-4

ratatouille-5

Pečico nastavimo na 170°C. Po 20-ih minutah, v ponev dodamo še liste sveže bazilike in origano. Solimo, ter popramo po okusu.

ratatouille-6

Nato paradižnikovo mezgo s čebulo, česnom in korenčkom, zlijemo v pekač in čezenj zlagamo narezano zelenjavo. Paradižnikova mezga, naj ne pokrije več kot 2 cm višine pekača.

ratatouille-7

Zelenjavo lahko sestavljamo po želji. Npr: rezina bučke, jajčevca, bučke, rdeče paprike, bučke, rumene paprike in spet bučke.

ratatouille-8

Zlagamo tako, da je zelenjava, skoraj navpično potisnjena v paradižnikovo mezgo. Postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo celega dna pekača. Vse skupaj, predenj damo v pečico, rahlo osolimo po vrhu.

ratatouille-9

Zlagamo lahko v krogu, ali pa v ravnih črtah, po želji. Ko smo vso zelenjavo zložili v pekač, pekač pokrijemo in postavimo v ogreto pečico za 40 minut. Če vaš pekač nima pokrova, ga lahko pokrijete z aluminijasto folijo. Po 40-ih minutah, pekač vzamemo iz pečice, ga odkrijemo, jed posujemo s sveže naribanim parmezanom, ter temperaturo pečice dvignemo na 180°C in odkrito pečemo še 20 minut.

ratatouille-10

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor