Ratatouille malo drugače
Ratatouille je posebna zelenjavna jed, ki bo vaše brbončice ponesla v višave. Je slastna, Francoska tradicionalna jed, ki jo, če je še niste, morate poizkusiti. Priprava je res enostavna in pripravi jo lahko prav vsak! 😀 Lahko jo jemo kot samostojno jed, ali pa jo postrežemo ob rižu ali testeninah. Prava pisana čarovnija na krožniku! 😉
Ratatouille – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- štedilnik
- oster nož
- ponev
- deska za rezanje
- kuhalnica
- okrogel pekač, premera cca 20 cm, s pokrovom
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- žlica
- čajna žlička
Ratatouille – sestavine:
Za 4 osebe
- 3 žlice olivnega olja
- 2 mladi čebulici
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1/2 rdeče paprike
- 1/2 rumene paprike
- 1 bučka
- 1/2 jajčevca
- 5 listov sveže bazilike
- 1/2 žličke origana
- 250 g paradižnikove mezge
- 3 dl vode
- sol in poper po okusu
- 1 žlica sveže naribanega parmezana
Ratatouille – postopek:
Na deski za rezanje, na kolobarje sesekljamo mlado čebulo, ter na lističe narežemo česen.
Pravtako na kolobarje, ali kockice narežemo korenček. V ponev zlijemo olivno olje, ter v njem, rumeno prepražimo čebulo in česen.
Rahlo osolimo, ogenj znižamo in dodamo narezan korenček. Vse skupaj pražimo še minuto.
Nato v ponev, dodamo paradižnikovo mezgo in 3 dl vode. premešamo s kuhalnico in na nizkem ognju pustimo, da počasi vre 20 minut. Vmes večkrat preverimo, da voda ni preveč izhlapela in se vse lepo kuha.
Medtem, narežemo na rezine, približno iste debeline (2-3 mm), še bučko, paprike in jajčevec, katerega najprej razpolovimo po dolžini.
Pečico nastavimo na 170°C. Po 20-ih minutah, v ponev dodamo še liste sveže bazilike in origano. Solimo, ter popramo po okusu.
Nato paradižnikovo mezgo s čebulo, česnom in korenčkom, zlijemo v pekač in čezenj zlagamo narezano zelenjavo. Paradižnikova mezga, naj ne pokrije več kot 2 cm višine pekača.
Zelenjavo lahko sestavljamo po želji. Npr: rezina bučke, jajčevca, bučke, rdeče paprike, bučke, rumene paprike in spet bučke.
Zlagamo tako, da je zelenjava, skoraj navpično potisnjena v paradižnikovo mezgo. Postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo celega dna pekača. Vse skupaj, predenj damo v pečico, rahlo osolimo po vrhu.
Zlagamo lahko v krogu, ali pa v ravnih črtah, po želji. Ko smo vso zelenjavo zložili v pekač, pekač pokrijemo in postavimo v ogreto pečico za 40 minut. Če vaš pekač nima pokrova, ga lahko pokrijete z aluminijasto folijo. Po 40-ih minutah, pekač vzamemo iz pečice, ga odkrijemo, jed posujemo s sveže naribanim parmezanom, ter temperaturo pečice dvignemo na 180°C in odkrito pečemo še 20 minut.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah