Mlečni riž: Kako pripraviti najbolj okusen sladki obrok
Print Friendly, PDF & Email

Mlečni riž: Kako pripraviti najbolj okusen sladki obrok

Mlečni riž je priljubljena sladica, ki se prilega vsakemu letnemu času. Ta kremasta jed iz riža, kuhanega v mleku, je preprosta za pripravo in primerna za vse generacije. S pravimi dodatki, kot so cimet, vanilja ali sadni pire, jo lahko prilagodite svojemu okusu. Poleg tega je mlečni riž odlična rešitev, ko želite uporabiti osnovne sestavine, ki jih že imate doma. Sledite našemu receptu in presenetite družino ali goste s to klasično poslastico.

Kako pripraviti najbolj okusen mlečni riž

Za pripravo mlečnega riža boste potrebovali le nekaj osnovnih sestavin, ki jih skoraj vsak najde v svoji kuhinji. Skrivnost popolnega okusa se skriva v razmerju med rižem, mlekom in sladkorjem ter počasnem kuhanju, ki omogoči, da se riž popolnoma zmehča in vpije mlečno sladkost.

mlecni-riz-1

Potrebščine za pripravo mlečnega riža:

  • Lonec
  • Žlica
  • Cedilo
  • Kuhinjska tehtnica
  • Merica za tekočino

Sestavine za popoln mlečni riž (za dve osebi)

  • 150 g riža
  • 6 dl mleka
  • 20 g masla
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja (ali po okusu)

Postopek priprave sladkega obroka z rižem

  1. Priprava riža: Riž temeljito operi pod tekočo vodo in ga nato dobro odcedi.
  2. Vrenje mleka: Mleko zavri v loncu.

mlecni-riz-3

  1. Kuhanje riža: V vrelo mleko stresi riž. Zmanjšaj ogenj in kuhaj približno 15 minut. Med kuhanjem občasno premešaj, da se riž ne prime dna lonca.

mlecni-riz-4

  1. Dodajanje okusov: Po 15 minutah kuhanja dodaj maslo, sladkor in vanilijev sladkor. Mešaj, dokler se maslo popolnoma ne razpusti. Kuhaj še 5 do 10 minut oziroma dokler riž ni mehak.
  2. Preverjanje okusa: Po potrebi dodatno sladkaj, odvisno od želenega okusa.
  3. Postrežba: Mlečni riž postrezi topel. Lahko ga potreseš s kakavom, dodaš rozine, suhe slive ali naribano limonino lupinico za dodatno aromo.

mlecni-riz-0

Nasveti za pripravo popolnega mlečnega riža:

  • Uporabi mleko z večjo vsebnostjo maščobe za bolj kremast rezultat.
  • Riž  naj bo kratkozrnatega tipa, saj ta bolje vpija tekočino.

Za bogatejši okus lahko dodaš ščep cimeta ali nekaj kapljic mandljevega ekstrakta.

Mlečni riž je idealna jed za hladne dni, saj nas pogreje in nahrani. Poskusi ta preprost recept že danes in uživaj v domači toplini ter čarobnih okusih.

Več o rižu si lahko preberete v tem prispevku: Riž – hranljiva osnova za zdrave in okusne obroke

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 74 Povprečno: 4.3]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor