Popečena zelenjava z rižem
Popečena zelenjava z rižem je super priloga. Lahko je tudi samostojen obrok – kot lahko kosilo ali lahka večerja. Sama si jo večkrat pripravim za večerjo, ker je odličen in nasiten obrok. Priprava vzame dobre pol ure. Postopek priprave je enostaven.
Popečena zelenjava z rižem – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- skleda
- ponev (s pokrovko)
- manjša kozica s pokrovko
- merilna posoda za tekočine
- jedilna žlica
Popečena zelenjava z rižem – sestavine:
(za 2 osebi kot priloga)
- 75 g riža
- 1,5 dl vode
- sol
- pol rdeče paprike
- pol rumene paprike
- 100 g korenja
- 100 g bučk
- 1 jedilna žlica olja
- ščep popra
- 1 spomladanska čebulica
- malo drobnjaka
Popečena zelenjava z rižem – priprava:
Zelenjavo dobro operemo z vodo. Korenje olupimo in narežemo na kolobarje. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na kose. Bučko narežemo na kolobarje.Riž temeljito speremo z vodo. Damo ga v kozico in prilijemo vodo ter rahlo posolimo. Skuhamo ga do mehkega. Po potrebi še dolijemo vode. Običajno zadostuje 1 merica riža in 2 merici vode. Kuhan riž damo na stran. V ponvi segrejemo olje in na njem z obeh strani zapečemo na kolobarje narezano bučko. Bučk predhodno ne solimo. Pečene bučke damo v posodo in na toplo. V ponev damo korenje in papriko, malo posolimo in popopramo, pokrijemo s pokrovko ter na hitro popražimo, da se zelenjava malo zmehča, vendar še vseeno ostane hrustljava. H korenju in papriki dodamo bučke in riž ter premešamo. Potrosimo z nasekljano spomladansko čebulo in drobnjakom. Postrežemo takoj. Uživajte v okusih!