Polnjeni šampinjoni
Šampinjoni vsebujejo veliko vitaminov (A, B, D, E, K) ter razne rudnine….polnjeni s šunko, sirom in orehi pa so odlična ideja za popestritev družinskega jedilnika.
Polnjeni šampinjoni – pripomočki:
• ponev
• pekač
• rezalna deska
• nož
• mala in velika žlica
• kuhalnica
• krožnik
• stiskalec česna
Polnjeni šampinjoni – sestavine:
• 7 – 8 velikih šampinjonov
• ½ čebule
• strok česna
• 10 dag pizza šunke
• 10 dag sira (edamec, gorgonzola…po okusu)
• šop peteršilja
• pest orehov
• žlica drobtin
• olje
• sol in poper
Polnjeni šampinjoni – postopek priprave:
Šampinjone najprej dobro očistimo in jim odstranimo bete. Z žličko jih narahlo izdolbemo in pazimo, da ne poškodujemo klobukov.
Na žlici olja jih nato v ponvi malo popražimo z obeh strani, ter jih odložimo na naoljen pekač, kjer jih bomo kasneje napolnili.
Sledi priprava mase za polnjenje – na drobno nasekljamo čebulo in stisnemo strok česna ter vse skupaj pražimo na žlici olja v isti ponvi, ki smo jo uporabili za šampinjone. Odličen nasvet za praženje čebule najdete tu.
Medtem na majhne koščke narežemo šunko in jih dodamo v ponev, ko čebula zastekleni.
Dobro premešamo in počakamo, da se šunka malo popeče. Nato dodamo žlico drobtin in pest mletih orehov.
Po okusu solimo in popramo ter odstavimo z ognja. Dodamo nasekljan peteršilj in dobro premešamo.
S pomočjo večje žlice napolnimo klobuke do vrha in potresemo z naribanim sirom.
Pečemo še približno 10-15 minut v pečici na 180°C.
Lahko postrežemo kot samostojno jed ali s prilogo (pire krompir, riž, pražen krompir …).
Dober tek!