Polnjen krompir
Print Friendly, PDF & Email

Jedi iz krompirja so skoraj že vsakdanje, krompir res lahko jemo na sto in en slasten način. Poskusite še polnjen krompir, ki ni le priloga, ampak je lahko kot samostojna jed. Priprava ni težavna. 🙂

polnjen-krompir-10

Polnjen krompir – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • pekač
  • kozica
  • nož
  • žlička
  • ponev
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • vilica
  • skodelica

Polnjen krompir – sestavine:

Za 4 osebe

  • več manjših 8 – 10, ali 4 – 6 velikih krompirjev
  • sol in poper po okusu
  • 400 g (kateregakoli) mletega mesa
  • 2 – 3 majhne šalotke
  • 1 korenček
  • začimbe po okusu (rožmarin … )
  • tekoča voda
  • 2 žlici olja
  • zelenjava po želji
  • trdi sir (ementalec … )
  • 1 jajce
  • 2 – 3 žlice mleka

Polnjen krompir – postopek:

V kozico denemo dobro opran, neolupljen krompir, ki ga prelijemo s toliko vode, da je ves krompir dobro prekrit, štedilnik prižgemo in krompir kuhamo.

polnjen-krompir

Med tem, ko se krompir kuha pripravimo nadev, tako da na deski za rezanje nasekljamo šalotko in narežemo korenček.

polnjen-krompir-1

Dodate lahko katerokoli ostalo zelenjavo, po vašem okusu. Na štedilnik pristavimo še ponev, v katero zlijemo 2 žlici olja, ko se olje segreje vanj stresemo šalotko in korenček, ter oboje dobro prepražimo, ampak pazimo, da se nam ne zažge.

polnjen-krompir-2

Nato v ponev dodamo še mleto meso. S kuhalnico dobro premešamo, solimo in popramo po okusu, ter pustimo, da se kuha.

polnjen-krompir-4

Meso bo spustilo vodo in ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s še 1 dl vode. Dodamo tudi začimbe. Ko voda izhlapi, ogenj kjer se je kuhalo meso ugasnemo in pustimo.

polnjen-krompir-5

Nadev lahko pripravite tudi samo zelenjavni, ali kako drugače, po želji. 🙂 Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. Ko se je krompir do mehkega skuhal, mu dolijemo hladno vodo, da se nekoliko ohladi. Ko je dovolj hladen, da ga lahko prijemamo, ga vzamemo iz kozice. Z nožem mu odrežemo vrh, kot prikazuje slika.

polnjen-krompir-6

Vzamemo žličko in mu previdno izdolbemo sredino, ker je krhek in se hitro razkroji. Pazimo, da mu ne predremo spodnje lupine. Dolbemo nekje do 3/4 globine krompirja.

polnjen-krompir-7

Že nekoliko ohlajeno meso, nato nadevamo v krompir, ki ga postavimo na pekač, katerega lahko, če želite prekrijete s papirjem za peko. V skodelici razžvrkljamo celo jajce, ki mu dodamo mleko.

polnjen-krompir-8

Jajce z mlekom, nato s pomočjo žlice prelijemo čez meso v krompirju.

polnjen-krompir-9

Čezenj postavimo še par rezin sira, ter pekač potisnemo v pečico in vse skupaj pečemo 10 – 15 minut, pri 180 °C. Odvisno koliko bi radi, da je zapečeno.

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor